.
2021    04    27

Žydų Vilniuje ir kitur: šiuolaikinis menas ir istorinė atmintis

artnews.lt

Menininkė Eglė Ridikaitė tapybos serijoje „Mes svečiuose” vaizduoja Vilniaus Didžiosios sinagogos [grindų] fragmentus, atrastus archeologinių kasinėjimų metu. Pastarieji vyko keletą paskutiniųjų vasarų, tiesiai po menininkės studijos langais. Pirmą kartą šie E. Ridikaitės kūriniai buvo eksponuojami Šiuolaikinio meno centre, kuris ir pats yra pastatytas buvusio Vilniaus geto teritorijoje. „Mes svečiuose” įkvėpė Šiuolaikinio meno centrą ir Lietuvos kultūros institutą sukurti videoapybraižą ir paskatino surengti tarptautinę diskusiją, skirtą kolektyvinės atminties, žydų paveldo ir jo vietos šiuolaikiniame mene temoms.

Kviečiame į videoapybraižos „Žydų Vilnius menininkės Eglės Ridikaitės kūryboje” (režisierius Mikas Žukauskas, kompozitorius Arturas Bumšteinas) peržiūrą ir jos įkvėptą diskusiją apie mūsų trauminių istorijų reprezentacijas (ar jų stoką) šiuolaikiniame mene ir kultūroje. Virtualus renginys vyks balandžio 28 d. nuo 19 val.

Ridikaitės kūriniuose vaizduojamos sinagogos bimos grindys ir įvairūs istoriniai architektūros sluoksniai nėra iškart suvokiami kaip žydų ar Vilniaus miesto istorijos dalis, tačiau turėtų tokiais būti laikomi vien dėl savo unikalios vietos mieste. Mąstydami apie tai, pakvietėme meno ir architektūros istorikus, tyrėjus ir menininkus pasidalyti mintimis apie panašius meninius tyrimus. Tikimės, kad jų įžvalgos papildys ir išplės vykstančias diskusijas apie kolektyvinę atmintį ir jos žymėjimą Vilniuje bei kitose vietovėse.

Diskusijos dalyviai:
– Architektas prof. Amnon Bar Or (Izraelis)
– Meno istorikė ir naujai įkurto Vilniaus muziejaus direktorė dr. Rasa Antanavičiūtė (Lietuva)
– Meno istorikė Adachiara Zevi (Italija)
– Menininkas Dor Zlekha Levy (Izraelis)
– Menininkė, rašytoja, kuratorė ir kritikė Paulina Pukytė (Lietuva)

Renginį moderuos architektūros istorikė, kuratorė ir kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje dr. Ūla Tornau (Lietuva / JK)

Renginys vyks anglų kalba.

Prie tiesioginės renginio transliacijos galėsite prisijungti paspausdami nuorodą https://www.facebook.com/cacvilnius/posts/4137888802929666

Renginį stebėti taip pat galėsite Šiuolaikinio meno centro, Lietuvos kultūros instituto ir ANU žydų tautos muziejaus Facebook’o paskyrose.

Kada: 2021 m. balandžio 28 d., 19 val. (Izraelio ir Lietuvos laiku)

Organizatoriai: Šiuolaikinio meno centras, Lietuvos kultūros institutas, ANU žydų tautos muziejus

Kūriniai, vaizduojantys Vilniaus Didžiosios sinagogos bimą (sakyklą), yra panaudoti sutikus „Vilniaus Didžiosios Sinagogos ir šulhoifo tyrimų projekto” vykdytojams Jonui Seligmanaui (Valstybinė Izraelio paveldo tarnyba), Zenonui Bauboniui, Justinui Račui (VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos”) ir Richardui Freundui (Hartfordo universitetas).

Iliustracija: Eglė Ridikaitė, „Sakyklos grindys po lietaus”, 2020