.
2016    10    21

Winy Mass paskaita ir paroda „Vertical village“ Energetikos muziejuje

artnews.lt

f4717f5c-f708-4b76-9d96-ea8eea98bb15

Spalio 25 d. 18 val. Energetikos muziejuje (Rinktinės g. 2 Vilnius) vyks „MVRDV”  įkūrėjo Winy Mass paskaita ir parodos „Vertical village” atidarymas.

MVRDV skulptūra „Vertical Village” tai abstrakti meninė interpretacija, intenesyvaus tyrimo rezultatas apie Azijos miestų plėtrą. Tai interaktyvus objektas, susidedantis iš 80 skirtingų detalių – baldų, kurios formuoja skirtingas kompozicijas.

Šimtmečius rytų Azijos urbanistinis miestų audinys buvo formuojamas kaimų bei gyvenviečių, kurios, sudarytos iš smulkaus mastelio, neformalios ir dažnai lengvos, paprastos architektūros. Dabar stumiami demografinių ir ekonominių jėgų šie miestai nuolat keičiasi. Ten pradeda dominuoti didžiuliai bokštai, perdangos ir blokai su pasikartojančiais daugiabučiais, patalpų planais ir fasadais. Jie stumia tolyn, griauna ubanistinius vienetus, kurie čia formavosi šimtus metų. Šie nauji, bet svetimi pastatai kuria vakarietišką gyvenimo standartą, tačiau naikina vietos bendruomenes, kurios yra socialiai stiprios, aktyvios, turinčios savitą identitetą. Naujas vystymas trukdo miestų inovacijai, neskatina įvairovės ar prisitaikymo.

Winy Maas yra vienas iš tarptautinį pripažinimą pelniusio, Nyderlandų architektų ir urbanistų biuro MVRDV įkūrėjas, bei tyrimų instituto „The Why Factory”, Delfto technikos universitete, įkūrėjas, vadovas ir profesorius. Winy Maas skaito paskaitas tarptautiniu mastu viešuose renginiuose bei institutuose bei yra vizituojantis profesorius tokiuose universitetuose kaip „ETH Zurich” (Šveicarija), „Berlage” institutas (Nyderlandai),  „Architektūros Asociacija” (AA, Didžioji Britanija), Masačiuseto technologijų universitetas (MIT JAV), Yale Universitetas (JAV), Ohajo valstijos universitetas (JAV), bei Roterdamo architektūros akademija.

MVRDV komanda yra išgarsėjusi tokiais projektais kaip Nyderlandų paviljonas Hanoverio Expo parodoje, „Markethall” turgus Roterdame, Nyderlandų nacionalinio transliuotojo ofisas Hilversume, išskirtiniai daugiabučiai Madride, Amsterdame, Kopenhagoje. MVRDV darbai pristatyti įvairiose tarptautinėse bienalėse, parodose bei publikuoti ir aptarti knygose ir žurnaluose, tokiuose kaip the „New York Times”, „El Croquis” ar „Wallpaper”. Winy Mass yra bendraautorius ir redaktorius įvairių knygų išleistų kartu su „MVRDV” ar su „The Why Factory”.

Projektą rengia Architektūros [pokalbių] fondas.

Paroda veiks iki lapkričio 6 d.