.
2016    05    23

Vokietijos menininkų paroda „Vizualus Laukas“ Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

Thomas Witzke

Gegužės 26 d., ketvirtadienį, 17:30 val. Kauno fotografijos galerijoje atidaroma Vokietijos menininkų Esther Hagenmaier, Karen Irmer ir Thomas Witzke paroda„Vizualus Laukas“ (ang. ‘Visual Field’).

Praėjusią vasarą visi trys menininkai dalyvavo Kauno fotografijos galerijos Meno rezidencijos programoje, tad parodoje pristatomi dabai iš dalies bus susiję su vietos kontekstu. Esther Hagenmaier, Karen Irmer ir Thomas Witzke galynėjasi su fotografijos medija. Pagrindinė visų trijų autorių tema yra sisteminis fotografijos paribių tyrinėjimas. Nepaisant skirtingų nagrinėjimo būdų ir požiūrių – juos jungia pastangos išplėsti šią mediją iki naujos meninės ekspresijos.

Thomas Witzke savo kūrybiniame projekte „l’art pour l’art” (liet. „menas skirtas menui”) pristato vektorinius Europos muziejų erdvių piešinius. Ši sudėtinga piešimo technika savo ekstremalia ir aštria vaizdų raiška sąlyginai atspindi fotografijos realybę. Autorius dažnai į meninį projekto turinį įtraukia pačios parodos erdvę, tad šiuo atveju parodoje bus galima išvysti Kauno fotografijos galerijos erdvės ‘piešinį’.

Esther Hagenmaier fiksuoja architektonikos detales. Iškadruodama fotografijas ji iškristalizuoja esamus vaizdinius iki turinio esmės. Ši technika leidžia jai sukurti laisvos geometrinės formos dviejų dimensijų objektus. Savo pačios „suformuotoje fotografijoje” menininkė lankytojo žvilgsnį nukreipia į Kauno miesto architektūrą.

Karen Irmer darbai naikina ribas tarp realybės ir fikcijos. Netikėtai ramiu būdu kvestionuojamas laiko ir erdvės pajautimas, kuris tampa nebeužtikrintu. Naudodama fotografiją ir labai ramias, veik nejudančias vaizdų projekcijas, autorė išplečia vaizdinio suvokimą.

Visiems trims autoriams sąsaja su Kaunu yra nauja ir stimuliuojanti meninė patirtis, kuri praturtina jų darbus ir suteikia parodos lankytojams galimybę pažvelgti į pasaulį kitaip.

Paroda Kauno fotografijos galerijoje veiks iki birželio 19 d.