.
2017    11    20

Visvaldo Morkevičiaus projekto ir leidinio „Portraitzine. Issue Remigijus“ pristatymas Vilnius

artnews.lt

Lapkričio 24 dieną, 18 val. Crooked Nose & Coffee Stories (Šaltinių g. 20-17, Vilnius) vyks Visvaldo Morkevičiaus projekto ir leidinio Portraitzine. Issue Remigijus pristatymas.

Portraitzine – vaizdų antropologijos fotografijų rinktinė.

Tai lyg kelionių dienoraštis ar jų įspūdžių kolekcija. Kelionė leidinyje ir kūrybiniame procese yra metafora, apibrėžta tam tikrais siužeto parametrais: kelionės tikslo pasirinkimu (arba fotografijos subjektu), keliavimo dokumentacija (fotografavimo procesu), sukuruota vaizdinių serija (pačia publikacija). Leidinys supažindina jo skaitytoją su neįprastomis, egzotinėmis vietomis ir juose sutinkamais tipažais. Kiekviena tokia „kelionė“ tampa tyrimo dalimi; fotografas, aktyviai ieškodamas tam tiktų detalių fizinėje aplinkoje ir emocinėse būsenose, kvazi-analitiškai konstruoja skirtingų individų kultūrinį identitetą. Nepaisant to stengiamasi išardyti ar susilpninti žvelgiančiojo objekto – žvilgsnio subjekto ryšį. Tai pasiekiama tampant „turistu“ kolekcionuojant suvenyrius, prisiminimus ir įspūdžius iš neutralios stebėtojo pozicijos. Šie įspūdžiai, išleisti Portraitzine leidinyje, skaitytojams pasakoja ne apie apkeliautas šalis ar miestus, tačiau apie sutiktus skirtingus individus, jų kasdienines, darbo ir kūrybines aplinkas bei buitį, derinant fotografijos paviršių su emocionalia introspekcija. Tokios kelionės nutinka ir jas kruopščiai planuojant, ir pasidavus spontaniškoms aplinkybėms. Portraitzine leidinys – vaizdinis ir etnografinis kelionių ir susitikimų dienoraštis.

Visvaldas Morkevičius (g. 1990, gyvena ir kuria Vilniuje – Berlyne), fotografo kūrybos spektras apima meninę dokumentiką, mados ir portretinę fotografiją bei vizualiuosius menus. V. Morkevičiaus minimalistinėse fotografijose fiksuojamos įvairių subkultūrų, sutiktų personažų bei urbanistinio gyvenimo scenos.