.
2014    05    23

Tarptautinis performanso meno festivalis Kaune „CREATurE”

artnews.lt

BBBJohannesDeimling (NL) photo_Monika Sobczak (2)

Gegužės 27 – birželio 1 dienomis į Kauno senamiestį sugrįžta galerijos „Meno parkas“ trečius metus organizuojamas tarptautinis performanso ir gyvo meno festivalis „CREATurE Live Art”. Į gyvo meno šėlsmą miestiečius šįkart pakvies performanso menininkai iš Didžiosios Britanijos, Kipro, Vokietijos, Estijos, Suomijos, Norvegijos, Ispanijos, Lenkijos bei Lietuvos.

2011-aisiais iš jaunų lietuvių menininkių Dainos Pupkevičiūtės ir Vaidos Tamoševičiūtės asmeninių iniciatyvų gimęs tarptautinis performanso festivalis šiuo metu vienintelis toks Lietuvoje, kasmet sukviečiantis tiek pasaulyje gerai žinomus performanso menininkus, tiek kūrybinį kelią pradedančius kūrėjus. „Gyvas menas gali skatinti refleksiją ir reakciją, tačiau gali ir raminti, ugdyti toleranciją, plėsti ribas ir griauti sienas, kuriomis įsivaizduojame esantys apsistatę, taigi mes palaikome ir skatiname tokio meno laisvę ir atsakomybę.” – teigia nekomercinio renginio kuratorės, pabrėžiančios, jog viena svarbiausių festivalio misijų – performanso meno sklaida Lietuvoje.

2014-ųjų CREATurE Live Art festivalio pagrindinė idėjinė ašis koncentruota į vieną žodį: resistance (angl.), kuris šiandieniniame politiniame kontekste įgyja naujo aktualumo. Festivalio konceptas pradėtas gvildenti nuo šio anglų kalbos žodžio reikšmių varža, atsparumas, pasipriešinimas. Visos įvardytos savybės reiškiasi įvairiose materijose – medžiagose, daiktuose, statiniuose, tiek ir žmogaus kūne kaip materijoje, bei žmogaus sieloje, per individo valią. Turtingas šio žodžio reikšmių laukas atveria skaitlingas interpretacijas ir drauge įpareigoja griežtai įsivardinti ir apsispręsti, kas į šį lauką nepatenka. Iš Didžiosios Britanijos, Kipro, Vokietijos, Estijos, Suomijos, Norvegijos, Olandijos, Ispanijos, Lenkijos bei Lietuvos atvyksiantys profesionalūs performanso menininkai prie festivalio temos priartėja įvairiais aspektais: kai kurie jų savo metodu (pvz., ilgos trukmės performansais) tiesiogiai atliepia atsparumą, kiti deklaruoja pasipriešinimą laiko dvasiai, ideologijoms ar idėjoms.

Rezistenciją, jos objektą ir formą savaip CREATurE Live Art festivalio metu permąstys britų duetas Zierle ir Carter, Kipro performanso festivalio kuratorė ir menininkė Christina Georgiou, lenkų menininkė Karolina Kubik ir performanso duetas Destruction Factory, performanso festivalio „Fake Fins” kuratorius ir performanso menininkas Tomasz Szrama, menininkai iš Suomijos Willem Wilhelmus, Hyun Joo Min, Ronald Bal iš Vokietijos, Lietuvos performanso menininkė Židrija Janušaitė, meno aktyvistas ir Alytaus bienalės kuratorius Redas Diržys, Klaipėdos meno kolektyvas MeKuSa (meno kūrėjų sąjunga), nenuspėjamasis Ramūnas Jaras, estų menininkas Tanel Rander bei jaunosios menininkės Marcela Antunes ir Inga Galinytė. Festivalio organizatoriams jau dabar smalsu, kaip menininkai savo buvimu pakeis pažįstamą erdvę, mat šiemet visą savaitgalį – gegužės 31 ir birželio 1 – performansai vyks atviriausioje Kauno viešojoje erdvėje – Rotušės aikštėje.

CREATurE 2014 naujiena – bendradarbiavimas su performanso menininko Johanneso Deimlingo keliaujančiu performanso studijų projektu PAS (Performance art studies). PAS paprastai rengiamos įvairių festivalių ir kitokio pobūdžio performanso renginių kontekste. Šį intensyvų performanso studijų kursą renkasi jauni menininkai iš viso pasaulio, studijų projekto pabaigoje pristatantys savo kūrinius viešai. PAS Kaune vyks festivalio partnerio, galerijos „POST”, patalpose, pačioje Kauno širdyje, dešimt dienų iki festivalio performatyviųjų renginių pradžios. Visi studijų dalyviai festivalio metu turės galimybę atlikti performansus viešojoje miesto erdvėje, drauge su kviestiniais menininkais.

Tradiciškai festivalio programoje nepamirštas ir šeštadienio vakaro eksperimentinės muzikos koncertas. Praėjusius porą metų vykdavęs „FLUXUS Ministerijos” koncertinėje erdvėje, šįsyk jis persikelia į kito festivalio partnerio – baro „B.O.” – antrąjį aukštą. Koncerte dalyvavimą patvirtino lietuvis ambiento kūrėjas-projektas „Skeldos”, suomių eksperimentalistas „Umpio” bei didžiąją dalį instrumentų sukonstruojantis iš neinstrumentinės paskirties medžiagų ir elementų lietuvių ritualinės industrinės muzikos meistras „Oorchach”.

Daugiau informacijos apie festivalį ieškokite „CREATurE Live Art” internetiniame tinklalapyje www.creatureliveart.lt arba socialiniame tinkle „Facebook“.

Iliustracijoje: Johannes Deimling