.
2016    03    30

Susitikimas su menininke Aurelija Maknyte VDA

artnews.lt

Aurelija Maknyte

Kovo 31 d., ketvirtadienį, 14 val., Vilniaus dailės akademijos „Titaniko” pastate, 424 auditorijoje Menininko karjeros vadybos paskaitos metu įvyks susitikimas su menininke Aurelija Maknyte.

2003-iaisiais Aurelija Maknytė baigė magistrantūros studijas VDA Fotografijos ir medijos meno katedroje. Tačiau meno scenoje aktyviai dalyvauja nuo dar anksčiau. Per šį laiką ji išplėtojo savąjį kūrybinį braižą, dėl kurio yra ypač vertinama.

Jos kūryba neapsiriboja tam tikra žanrine, temine ar netgi stilistine vienove. Tačiau juose esama tam tikro integralumo, kurį galima nusakyti ypatinga atida pasirinktam meninio susidomėjimo objektui, sričiai, temai, artefaktui, aplinkybėms, kontekstui. Menininkės darbai sąmoningai kreipia suvokėją intertekstualių interpretacijų, išsišakojančio perskaitymo, išsiskleidžiančių tematikų ir kintančio prasminių niuansų tonalumo link. Tačiau visa tai menininkei pavyksta pasiekti ne deklaratyviai nurodant į galimą tokios meno suvokimo patirties daugiasluoksniškumą ir įvairialypiškumą, o pasirenkant subtilų siužetą ar naratyvą, plėtojant savitą santykį su medija, žaismingai interpretuojant akcentus.

Menininkė kūrė fiktyvią video autobiografiją („AB”). Pasitelkdama šviesdėžes, plėtojo „Šviesos terapijos” projektą. Ji nepaliauja žavėtis VHS kasetėmis („VHS studija”), skaidrėmis („Skaidrūs tekstai”, „Degančios skaidrės”), jų archyvais ir radiniais. Archyvu menininkė domisi ir naujausiuose projektuose, kuriuose pasitelkia meninį tyrimą, sudabartina ir permąsto asmeninę bei kolektyvinę atmintį („Deficitas”, „Tėvų kambarys”, „Meno istorija pagal tėvą”). Menininkė yra nepakeičiama bendradarbė tokiuose projektuose kaip eksperimentinės „ŠMC TV” laidos, pokalbių ir interviu DVD „Klasikinės ir šiuolaikinės filosofijos problemos”, audiovizualinės poezijos projektai (kartu su Rolandu Rastausku ir Arkadijumi Gotesmanu, grupe „AVaspo” ir kt.). Aurelija Maknytė taip pat yra puiki pedagogė, dėstanti meno ir dizaino aukštosiose mokyklose.