.
2014    05    02

Susitikimas-diskusija bendruomenių meno tema VDU menų galerijoje „101“ Kaune

artnews.lt

Gegužės 7 d., trečiadienį, 17 val. VDU menų galerijoje „101“ (Laisvės al. 53, Kaunas) vyks VDU Menų fakulteto projekto “[Ne]matomos bendruomenės” komandos organizuojamas antrasis susitikimas-diskusija bendruomenių meno tema.

Susitikime dalyvaus projekto tyrėjai Vita Gelūnienė ir Edas Carrollas, neseniai grįžę iš rezidencijos Jungtinėse Valstijose, kur kūrybiškai dirbo su vietos bendruomenėmis. Jie moderuos pokalbį aktualia tema „Dovanos ekonomika socialiai angažuoto meno kontekste“.

 „Aplinkybės sutapo taip, kad mūsų rezidencijos vieta St. Louis mieste buvo netoli Delmaro bulvaro, dalinančio miestą į dvi skirtingas dalis. Šiaurinėje bulvaro dalyje nusidriekusios apleistos ir skurdžios teritorijos, kuriose gyvena afroamerikiečiai, pietinėje ‒ susitelkę meno centrai: Pulitzerio menų centras, St Louis universiteto meno muziejus, Craft Alliance, Šiuolaikinio meno muziejus ir kt. Savo trijų mėnesių rezidenciją skyrėme tyrimams susijusiems su vadinamąją „Delmaro skirtimi“. Kaip sumažinti skirtį? Kokius efektus kuria institucijų vykdoma „outreach“ politika? Kokie yra bendruomenės narių poreikiai? Kaip sukurti pasitikėjimu grįstus ryšius ir sustiprinti atsakomybę? Tokius klausimus kėlėme atlikdami tyrimą ir bendraudami su bendruomenių ir institucijų atstovais bei menininkais, kurių praktika remiasi ryšiais su žmonėmis ir siekia socialinių pokyčių.  Klausimų analizė ir jų sprendimų būdų paieškos įgijo gyvo veiksmo, performanso ir viešų pokalbių formas, kurias įgyvendinome bendradarbiaudami su vietiniais menininkais”, – pasakoja Vita Gelūnienė, kuri yra viena ryškiausių Lietuvos menininkų, aktyviai kuriančių bendruomeninio meno kontekste, kartu su Edu Carrollu dalyvaujanti tarptautiniuose bendruomeninių menų tyrimuose, analizuojančiuose viešumo patirtis miestuose.

Susitikime aktyviai dalyvaus ir kiti projekto tyrėjai bei menininkai: dr. Virginija Vitkienė, dr. Daiva Citvarienė, dr. Tomas Pabedinskas, doc. Dr. Rimantas Plungė, Kristina Inčiūraitė, kurie dalinsis įžvalgomis ir patirtimis apie bendruomenių menų atvejus Lietuvoje, šios krypties menų aktualijas tarptautiniu mastu ir perspektyvas mūsų šalyje.

Projekto „[Ne]matomos bendruomenės“ tyrimus remia Lietuvos mokslo taryba.

Iliustracijoje: Vitos Gelūnienės ir Edo Carrollo koordinuojamo bendruomenių meno projekto “Draugiška zona”, 2013 m., Kauno Šančių mikrorajone