.
2016    11    04

Šilainiai Project: diskusija apie kultūros decentralizaciją Kaune „Kabinete“

artnews.lt

2-2

Lapkričio 7 d., pirmadienį, 18:30 projektų erdvėje „Kabinetas“ (A. Mapu g. 20) vyks Šilainiai Project vadovės Evelinos Šimkutės vedama atvira diskusija apie kultūros decentralizaciją Lietuvoje. Pirmasis toks renginys numatytas kaip atviras pasidalijimas patirtimi vykdant menininkų vedamas neinstitucines kultūrines iniciatyvas, nukreiptas į vietines ar specifines bendruomenes.

Dalyvauja: Evelina Šimkutė (Šilainiai Project, Kaunas), Indrė Misiulytė (Beepart Pilaitė, Vilnius), Austėja Bliumkytė-Padgurskienė (Šančių Kioskas, Kaunas), Tadas Šimkus, Goda Skėrytė (Kauno gatvės meno festivalis Nykoka), Richard Schofield (Tarptautinis Litvakų Fotografijos Centras / International Centre for Litvak Photography, Kaunas), Agota Adomavičiūtė (VDA KF, Socialaus meno projektas „(ne)LAISVAS menas“), Ieva Petkutė (VšĮ Socialiniai meno projektai, „Padainuok man labanakt“, Vilnius). Diskusija atvira, kviečiami prisijungti visi lankytojai.

Pagal Eveliną Šimkutę, šiose menininkų, ne institucijų vykdomose iniciatyvose svarbiausia žmogus, bendruomenė. Poreikis tam kyla iš supančios aplinkos, ir jautriai reaguojant į ją. Diskusijoje norima iškelti klausimus: kodėl vykdome šias iniciatyvas, su kokiais iššūkiais susiduriame ir kaip juos sprendžiame, ką pasiekėme, kokia projektų ateitis ir bendradarbiavimo galimybės?

Spalio 31 d. – lapkričio 14 d. „Kabinete“ veikia Šilainiai Project tarptautinės meno rezidencijos paroda. Menininkės Evelinos Šimkutės kuruojamas Šilainiai Project yra vienas pirmųjų, įžengusių į šį kultūriškai nuo centrinės miesto dalies atskirtą blokinių daugiaaukščių Šilainių mikrorajoną. Jame ‘couch-surfingo’ būdu 2016 metų vasarą apsistoję menininkai įgyvendino kūrinius ir mezgė ryšius su vietos bendruomene, pristatydami savo kūrybą viešai bei dalyvaudami susitikimuose viešojoje bibliotekoje Šilainiuose.

Šilainiai Project kaip į įvairių kartų vietos bendruomenę nukreipta meninė iniciatyva įsilieja į Lietuvoje ir užsienyje vis plačiau veikiančias praktikas miestų mikrorajonuose – atviras kūrybines socialines platformas, bendruomeninius ir dalyvaujamuosius menus bei kita. Tarptautinė menininkų rezidencija – viena iš daugelio Evelinos Šimkutės vykdomų veiklų Šilainiuose, kurios p(r)adeda atrasti šio paskutinio sovietmečiu Kaune išplėtoto mikrorajono kultūrinį identitetą. Projektas atlieka ir meninį, ir istorinį, socialinį Šilainių mikrorajono tyrimą, bendraujant su jį kūrusiais asmenimis ir nagrinėjant surinktą archyvinę medžiagą.

Daugiau informacijos: silainiaiproject.com. Projekto partneriai: Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka Šilainių padalinys, VšĮ „Meno vadybos platforma“. Šilainiai Project dėkoja Crowdfunding platformos rėmėjams Vanessa Kilduff, Niamh Grogan ir Anonymous.