.

RENGINYS ATŠAUKTAS. Susitikimų ciklas „Doppelgänger“ | #19 Vytenis Burokas

Lapkričio 21 d., antradienį, 18 val. ŠMC skaitykloje (Aušros vartų g. 5 / Pasažo skg., Vilnius) vyks paskutinis šio sezono kultūros organizacijos „Artnews.lt“ kuruojamas neformalių susitikimų ciklo „Doppelgänger“* renginys. Rudenišką vakarą paklausyti pasakojimo kviečia menininkas, kuratorius ir dėstytojas – Vytenis Burokas.

Klausytoją praturtinančiame pokalbyje V. Burokas atskleis savo kintančius interesus ir aptars kūryboje pasitelkiamą praktikų įvairovę. Tarp jų – retrospektyviu rakursu sugrįš į alaus metafizikos plėtojimo laikotarpį, o nūdienos kontekste aptars vieną iš savo piešimo būdų, kuriamų naudojant sudvigubintą vaizdą, kuris talpina tiek improvizaciją, tiek kontrolę. Taip pat Vytenis paatviraus apie nuolat lydinčius menininko blokus ir savo alter ego personažus, kurie tampa jo doppelgangeriais.

Vytenis Burokas (g. 1990 m.) yra menininkas ir kuratorius, šiuo metu gyvenantis Vilniuje. Savo kūryboje Burokas jungia skirtingas disciplinas ir žanrus, ieškodamas aptrupėjusių kultūrinių pėdsakų, tyrinėdamas metabolizmą ir žinojimo fermentaciją, atkreipdamas dėmesį į ryšius tarp mikroorganizmų ir žmonių. Šie tyrimai ir atradimai pristatomi performanso, leidinių, instaliacijų, skulptūrų bei piešinių forma. Burokas yra baigęs šiuolaikinės skulptūros magistro ir meno pedagogikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, kurioje šiuo metu vadovauja skulptūros katedrai. 2013–2014 m. jis dalyvavo Rupert alternatyvios edukacijos programoje. Menininko kūriniai eksponuoti personalinėse ir grupinėse parodose Šiuolaikinio meno centre, LNDM Radvilų rūmuose, Drifts galerijoje, „Editorial” projektų erdvėje Vilniuje, „Zuzeum” Rygoje, „Futura” Prahoje, MOCAK Krokuvoje ir kitur.

*2019 m. prasidėjęs „Doppelgänger“ yra vieno vakaro neformalių susitikimų su aktyviai kuriančiais Lietuvos šiuolaikiniais menininkais, kuratoriais, rašytojais, architektais projektas, kuruojamas kultūros organizacijos „Artnews.lt”. Projektas skirtas užčiuopti ir viešame pokalbyje artikuliuoti „pilkąsias“ arba „paraštines“ aktyviai kuriančių Lietuvos šiuolaikinių menininkų, kuratorių, rašytojų, architektų veiklas, kurios pamažu (kartais nepastebimai, o kartais – gana ryškiai) užima vis platesnę kūrybinės veiklos dalį. Ilgainiui šios „šoninės“ veiklos arba visai pakeičia kai kurių kūrėjų pagrindinę kūrybos sritį, arba ją (in)formuoja, įgalindamos ypatingus hibridinius kūrybos modelius, savitai veikiančius ir bendrą šalies (regiono, miesto) šiuolaikinio meno lauką.

Kultūros organizacija „Artnews.lt” rūpinasi šiuolaikinio meno procesų analize ir sklaida trijose platformose: šiuolaikinio meno žurnaluose „Artnews.lt” ir „Echo Gone Wrong” bei meno leidinių knygyne ir žurnale „Artbooks.lt”. Nuo 2023 m. „Artnews.lt” organizuoja Meno ir kultūros žurnalų leidėjų Šiaurės ir Baltijos šalyse forumą, o su Šiuolaikinio meno centru ir LNDM Nacionaline dailės galerija – Meno kritikos apdovanojimus.

Kultūros organizacijos Artnews.lt kuruojamo susitikimų ciklas „Doppelgänger“ yra finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės.

Renginio dizainas: Asta Ostrovskaja.