.
2016    02    02

Projektas „Outside / Inside“ pristatymas Pamėnkalnio galerijoje

artnews.lt

Miglės Kartanaitės nuotr

Vasario 12 d. (penktadienį) 19:00 val. Vilniuje, Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1) pristatomas projektas „Outside / Inside“, paremtas dviejų urbanistinio meno krypčių – eksperimentinės muzikos ir meno viešosiose erdvėse (angl. art in public space) sinteze.

Eksperimentinę muziką ir viešųjų erdvių meną rengėjai perkelia į aukštą meninę vertę turinčią galerinę erdvę, taip iškeldami šių krypčių problematiką visuomenei priimtinoje ir saugioje aplinkoje. Menas viešosiose erdvėse, dažniausiai piešiniai, tapatinami su graffiti kultūra dėl ištakų. Žiniasklaidoje, dėl nesamos atskirties tarp graffiti ir viešųjų erdvių meno, formuojamas klaidingas įvaizdis apie jį, taip didinant nesusikalbėjimą visuomenėje. Eksperimentinė muzika dažnai įvardijama kaip pogrindinė dėl šioje sferoje veikiančių kitokių veiklos ir požiūrio į muziką standartų, siauros klausytojų auditorijos. Projekto kuratorės Gabijos Žilionytės nuomone, abi šias kryptis vienija tarpdiscipliniškumo problema: ,,Vykdoma mažai audiovizualinių projektų, kuriuose audio ir vizualinė dalys būtų lygiavertės viena kitai, plėtotų tą pačią temą iš skirtingų perspektyvų. Dažnai projektuose esanti muzika papildo jau esamą vaizdinį kontekstą ar atvirkščiai, tačiau retai yra vienodai svarbūs ir neatskiriami.“

Kuratorė teigia, kad projekto idėja kilo pastebint augantį prieštaringą požiūrį į eksperimentinę muziką ir meną viešosiose erdvėse. Projektu norima priminti ir parodyti, kad šių krypčių kūrėjai prisideda prie miesto atmosferos kūrimo ir kultūrinio vystymosi. Kūrėjai neretai susiduria su nuomone, kad jų kūryba asocijuojasi su tam tikromis vandalizmo formomis, tačiau menas viešosiose erdvėse yra kontekstualiai susijęs su erdve, kurioje yra kūrinys, orientuotas į plačiąją auditoriją ir skatinantis diskusijas. Tuo tarpu graffiti kultūrai, su kuria tapatinamas menas viešosiose erdvėse, kontekstualumas nėra svarbus, kūriniai yra orientuoti į gana siaurą, su tam tikra subkultūra susijusį žmonių ratą. Eksperimentinės muzikos pagrindu tampa kiti muzikos stiliai, iš kurių kūrėjas konstruoja savas interpretacijas. Jose vyrauja įvairios ritminės kompozicijos, atonalumas. Didelė atsakomybė krenta klausytojui, dėl asmeninio santykio su garsu.

Projekte dalyvauja audio dalies kūrėjas Lukas Kukuraitis, geriau žinomas kaip twentythird suspect ir vizualinės dalies kūrėjai Aistis Kavaliauskas bei Jurgis Tarabilda. Vienam iš vizualinės dalies kūrėjų A. Kavaliauskui šis projektas yra galimybė parodyti savo požiūrį į privatumo ir viešumo problemas, savo darbais siekiant naujo potyrio, manipuliuojant aiškiai apibrėžtomis ribomis. Tuo tarpu J. Tarabildai ,,Outside / Inside“ tampa iššūkiu perorientuojant savo kūrybos strategiją, pritaikant ją saugioje, tradicinėje aplinkoje – galerijoje, kuri tampa erdve su paskirtimi eksponuoti darbus, o ne pritaikyti juos tam tikram kontekstui, kaip tai vyksta viešojoje erdvėje. L. Kukuraitis savo kompozicija sukurs estetinę patirtį žiūrovams projekto atidarymo metu: ,,Jungsiu įvairius garsus ir muziką per skirtingus garso kanalus, provokuosiu klausytojus suvokti prasmę ryšyje tarp vaizdo ir garso.“

„2013 metais startavęs ,,Vilnius Street Art“ festivalis buvo postūmis atkreipti visuomenės dėmesį į meną viešosiose erdvėse, tačiau šią pažintį reikia tęsti. Paradoksalu, jog ši meno šaka, kuri skirta neturintiems laiko eiti į galerijas, bus perkeliama į galerinę aplinką. Eksponuojant eksperimentinės muzikos ir viešųjų erdvių kūrinius žiūrovams saugioje, priimtinoje erdvėje, skatinsime juos jaukiai jaustis tarp viešosiose erdvėse esančių kūrinių, užmegzti santykį su urbanistiniu menu. Eksperimentinė muzika ir viešųjų erdvių menas šiuo atveju sudaro vienalytį reiškinį, kuris dar labiau sustiprins kuriamą urbanistinę estetiką, kaip ir pakeista ekspozicinė erdvė, tačiau palikime tai staigmenai,” – sako idėjos autorė ir projekto kuratorė Gabija Žilionytė.

Paroda vyks iki vasario 26 d.