.
2019    11    19

ŠMC prasideda renginių serija „Rasės pokalbis“

artnews.lt

Šią savaitę Šiuolaikinio meno centre prasideda „Rasės pokalbis” – kino peržiūrų ir kitų renginių serija, kuri klausia, kodėl Lietuvoje apie rasę kalbėti sudėtinga, lyg neturėtume tam tinkančios kalbos, ar tikrai su rasės tema nesusiduriame kasdienybėje, ir kodėl tai svarbu.

Šios savaitės renginiai:

  • Lapkričio 21 d., ketvirtadienį, 19 val. – naujo Gerdos Paliušytės filmo „Nevermore” pristatymas
  • Lapkričio 22 d., penktadienį, 18:30 – diskusija ir Dainiaus Liškevičiaus, Anastasijos Sosunovos ir Lauros Stasiulytės filmų peržiūra
  • Lapkričio 23 d., šeštadienį, 16 val. – vakaras, skirtas Sudano kino grupei

Naujo Gerdos Paliušytės filmo „Nevermore” pristatymas

Naujausio menininkės Gerdos Paliušytės filmo „Nevermore” peržiūra ir susitikimas su kūrėjais vyks lapkričio 21 d., ketvirtadienį, nuo 19 valandos. Renginys nemokamas.

Filmas „Nevermore” gali būti žiūrimas kaip gotikinė pasaka, sukurta šių dienų Baltimorėje. Tyrinėjant garsaus amerikiečių rašytojo Edgaro Allano Poe, gyvenusio Baltimorėje 1833-1835 m., legendą, filme sekama vaiduokliškos Poe kūrybos pėdsakais populiariojoje kultūroje. Jame ne tik užfiksuotos skirtingos bendruomenės ir personažai, susieti per Poe palikimą, bet ir socialiniai jų tarpusavio skirtumai.

Daugiau informacijos apie filmą.

Renginys Facebook paskyroje.

Filmų peržiūra ir diskusija

Antrasis projekto „Rasės pokalbis” renginys – tai diskusija ir menininkų Dainiaus Liškevičiaus, Anastasijos Sosunovos ir Lauros Stasiulytės videokūrinių peržiūra. Diskusijos tema – rasės klausimai ir kultūrinės apropriacijos dilemos Lietuvoje. Diskusija iš dalies atsispirs nuo šiuolaikinio meno ir kultūros praktikų, tačiau siekiant atverti temos kompleksiškumą joje bus siekiama išskleisti ir neapykantos nusikaltimų apibrėžtis, ištakas ir ribas bei kitus reiškinius, lemiančius rasės klausimų dinamiką.

Diskusiją moderuos viena iš projekto „Rasės pokalbis” kuratorių, menininkė Gerda Paliušytė. Joje dalyvaus Dr. Karina Simonson – VU Azijos ir transkultūrinių studijų instituto dėstytoja, menotyrininkė, Afrikos tyrimų ir konsultacijų centro „AfriKo” kultūros projektų vadovė; Dr. Tomas Vaiseta – istorikas ir rašytojas, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dėstytojas, vienas iš MO muziejaus parodos „Rūšių atsiradimas” kuratorių; menininkas Dainius Liškevičius ir šiuolaikinio meno kuratorė Virginija Januškevičiūtė.

Daugiau informacijos apie diskusiją.

Renginys Facebook paskyroje.

Vakaras, skirtas Sudano kino grupei

Dokumentinis filmas „Kalbant apie medžius” („Talking About Trees”, rež. Suhaib Gasmelbari, 2019) šiemetinėje Berlinalėje pripažintas geriausiu 2019 m. dokumentiniu filmu ir pelnė entuziastingą ne vieno kritiko įvertinimą. Filmo centre – Sudano kino režisieriai, kiek atlaisvėjus politiniams klimatui šalyje siekiantys pažadinti kultūrinį gyvenimą ir savo kraštiečių susidomėjimą kinu. ŠMC kino salėje 16 val. filmą pristatys VU Azijos ir transkultūrinių studijų instituto dėstytoja, menotyrininkė, Afrikos tyrimų ir konsultacijų centro „AfriKo” kultūros projektų vadovė Dr. Karina Simonson.

Tą patį vakarą 19 val. ŠMC kino salėje bus parodyta ir Sudano kino grupei priklausančių režisierių, apie kuriuos pasakoja Suhaibo Gasmelbari filmas, 1964–1989 m. sukurtų filmų programa. Šiuose filmuose dera sovietinės kinematografijos ir Prancūzų naujosios bangos įtakos: studijos didžiosiose savo laiko kino mokyklose (vienas iš režisierių, Suliman Elnour, mokėsi ir Gerasimovo kinematografijos institute Maskvoje) suteikė šiems režisieriams meninę kalbą, kurios dėka jų kūryboje ir klubo veikloje atsiveria sudėtinga tarptautinė politinių ir kultūrinių santykių dinamika.

Daugiau informacijos.

Renginys Facebook paskyroje.