.
2016    11    25

Paroda „Wolpertinger! What they do in collaboration?“ galerijoje „Akademija“

artnews.lt

 wolpertinger_be-fono

Lapkričio 28 d. 18 val. VDA galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44, Vilnius) atidaroma paroda „Wolpertinger! What they do in collaboration?“ apie tyrimą bendradarbiaujant tarp architektūros ir tekstilės.

Apibūdindami tarpusavio bendradarbiavimą atliekant meninį tyrimą pasitelkiame mitologinio hibridinio gyvūno, vadinamo „Wolpertinger“ įvaizdį. Jis įkūnija idėją apie tai, kad iš pačių skirtingiausių sudedamųjų dalių sudaryta visuma gali funkcionuoti kaip vienas organizmas.

Dirbant Lietuvoje sukurtas bendradarbiavimo metodas išsaugo heterogenišką kiekvieno iš mūsų atliekamų tyrimų pobūdį ir tuo pačiu pabrėžia jų tarpusavio sąsajas.

Atlikdami kūryba grindžiamus dizaino tyrimus kaip pagrindinį grupinio darbo metodologinį įrankį pasitelkėme kūrybines dirbtuves. Tai padėjo praplėsti asmeninių tyrimų ribas, susieti juos su kitų grupės narių tyrinėjamomis sritimis, pastebėti jų tarpusavio poveikį ir grįžtamuosius ryšius. Dirbdami išbandėme įvairius kūrybinės praktikos būdus ir priemones: artefaktus, tekstus, video, kvapus, šiluminius vaidzus. Susiejome vykdomus eksperimentus su vietos kontekstu, pasitelkėme vietinius išteklius: pušų ir beržų medieną, smėlį, bičių vašką, vilną.

Svarbiausias parodos elementas – trimatis žemėlapis, atskleidžiantis ryšius tarp autorių ir jų atliekamų tyrimų. Tuo pačiu tai priemonė, fiksuojanti mūsų veiksmus, ir darbo raidą perteikianti diagrama. Tai heterogeninis tinklas, atskleidžiantis mūsų tyrimų įvairovę, perteikiantis darbo procesų netolygumą ir persipynimus, kartu parodantis požiūrių įvairovę į visų mūsų tyrinėjamą temą – naujas tvaraus gyvenimo būdo formas.

Tris mėnesius Lietuvoje dirbo penki tekstilės dizaino ir architektūros tyrėjai, dalyvaujantys ArcInTexETN tarptautinės doktorantūros projekte.

ArcInTexETN – tai 6 universitetų ir 3 komercinių įmonių konsorciumas. Projekto koordinatorius – Borås universitetas (Švedija). Jame dalyvauja: Vilniaus dailės akademija, Berlyno meno universitetas, Londono karališkasis menų koledžas, Eindhoveno technologijų universitetas (Olandija), Heriot-Watt universitetas (Jungtinė Karalystė). Projekte dirba 15 doktorantų. Projekto tikslas – susieti tekstilės, architektūros ir interaktyvaus dizaino tyrimus, siekiant ištirti naujas tvaresnių gyvenimo būdų formas. Doktorantai suskirstyti į tris grupes, vykdančias tyrimus trijuose lygmenyse: kūno, interjero ir architektūros. Parodoje pristatoma architektūros tyrėjų grupės veikla.

Parodos dalyviai:

Daniel Suarez (Universität der Künste, Berlin)

Daniel Suarez yra architektūros dizaineris iš Ispanijos, šiuo metu pradėjęs savo doktūrantūros studijas kaip ArcInTex ETN mokslinis partneris Berlyno menų universitete (UDK). Čia jis tyrinėja tekstilines struktūras, skirtas prisitaikančiai ir į aplinką reaguojančiai architektūrai.

Iva Rešetar (Universität der Künste, Berlin)

Iva Resetar yra architektė ir ArcInTex ETN programos tyrėja Berlyno menų universitete. Iva tiria tekstilės struktūras, skirtas prisitaikančiai ir į aplinką reaguojančiai architektūrai.

Marina Castán (Royal College of Art, London)

Marina Castán yra tekstilės dizainerė, vykdanti išmaniosios tekstilės tyrimus, orientuotus į kūno kaip dizaino procesų centro svarbą Pagrindinis Marinos dalyvavimo ArcInTex projekte tikslas – ištirti išmaniosios tekstilės galimybes, panaudojant ją architektūros lauke. Mokslininkę domina tai, kad prisitaikanti ir į aplinką reaguojanti sistema yra suvokiama kaip struktūruota erdvė, jautri išoriniams dirgikliams ir aktyviai bendraujanti su aplinka. Ji gali sąveikauti keliuose lygmenyse, nuo mikro iki makro, gali keisti ir formuoti apgyvendinimo patirtis, siūlydama naujas galimybes, kurios leistų naujai pažvelgti į urbanistinę aplinką.

Jyoti Kapur (University of Borås)

Jyoti Kapur yra trikotažo dizainerė ir mados industrijoje dirba nuo 1996 metų. Šiuo metu, bendradarbiaudama su ArcInTex programa, Jyoti Kapur yra doktorantūros pakopos mokslininkė Švedijos tekstilės mokykloje, Boro universitete. Savo tyrimuose ji nagrinėja tekstilės ir architektūrinių erdvių kvapų susidūrimą bei jų sąveiką.

Bastian Beyer (Royal College of Art, London)

Bastian Beyer studijuoja tekstilę Karališkame menų koledže Londone. Bastian studijavo architektūrą Miunchene ir Berlyne. 2015-aisiais baigė Berlyno menų universitetą. Savo darbuose mokslininkas eksperimentuoja su inovatyviais gamybos metodais ir tiria jų galimybes atliekant specifines dizaino užduotis. Savo diplominiam darbui Bastian tyrinėjo atsinaujinančių mišrių medžiagų naudojimą ir galimą jų pritaikymą architektūrai. Tirdamas modernias medžiagas ir jų sąvybes intensyviai naudoti energiją ir išteklius, jis sukūrė saulės energija varomą gamybos metodą, kuriuo būtų galima gaminti suyrančių statinių dalis. Už šį darbą 2015-aisiais Bastian buvo apdovanotas Berlyno menų universiteto įsteigtu architekto Maxo Tauto vardo prizu.

Parodos renginiai:

Lapkričio 28 d.18 val. VDA galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44, Vilnius) atidaroma paroda „Wolpertinger! What they do in collaboration?“ apie tyrimą bendradarbiaujant tarp architektūros ir tekstilės.
Performansai: Interaktyvi tekstilė (Giedrė & Jyoti); Tekstilės choreografija (Marina & Daniel)
Lapkričio 29 d. 15–18 val. Atvira diskusija su ekspertais.
Gruodžio 1 d. 16–18 val. Atvira studija.
Paroda vyks lapkričio 28 – gruodžio 3 d. galerijoje „Akademija” (Pilies g. 44, Vilnius)