.
2016    09    28

Nezaket Ekici videoinstaliacija „Dantis už dantį - nužudytoms Turkijos moterims atminti“ „Pamėnkalnio“ galerijoje

artnews.lt

dantis-uz-danti

Rugsėjo 30 d. 19.30 val. Pamėnkalnio galerijoje vyks Berlyno menininkės Nezaket Ekici videoinstaliacijos “Dantis už dantį – nužudytoms Turkijos moterims atminti” pristatymas, kuriame dalyvaus ir pirmą kartą į Vilnių atvykstanti menininkė.

Vizualiai ir emociškai sukrečiančią parodą sudaro aštuoni videoperformansai, kur skirtingos moterys pasakoja tikras smurto istorijas. Kai kurios iš jų buvo plačiai nušviestos tarptautinės žiniasklaidos – kaip italų menininkės, tranzavusios vardan taikos, nužudymas. Kitos primena tūkstančius kasdien vykstančių smurto aktų: žudymą “dėl garbės”, pavydo dramas, emocinį terorą, prievartavimus, grobimus. Nezaket ir kitos jos pakviestos moterys ne tik prisimena žuvusias, bet ir saugo jas nuo smurtautojų kartodamos savigynos ir bokso judesius. Tai tarsi pomirtinė būtinoji gintis, Senojo Testamento priesako “dantis už dantį” sudabartinimas. Ši paroda tęsia projekto “Postidėja IV. Karas” pradėtas diskusijas apie šiandienos konfliktus ir įvaizdintą prievartą.

Diskusijoje su parodos kuratore Nezaket Ekici plačiau pristatys savo menines strategijas ir jos kūrybai svarbius kultūrinius kontekstus. Šiais metais sukurta videoinstaliacija “Dantis už dantį – nužudytoms Turkijos moterims atminti” jau rodyta Torūnės šiuolaikinio meno centre ir netrukus bus eksponuojama parodoje “Neaiškios būsenos: nepaprastos padėties meninės strategijos” Berlyno meno akademijoje.

Nezaket Ekici gimė 1970 Turkijoje, 1973 su šeima persikėlė į Vokietiją. 2004 baigė performanso studijas Braunšveige pas Mariną Abramovič. Gyvena Berlyne ir Štutgarte. Jos darbai rodyti prestižiniuose muziejuose, bienalėse ir galerijose. Savo darbuose ji nagrinėja lyties, politikos, religijos bei nacionalizmo įtampas, kylančias kasdieniame gyvenime. Menininkės kūnas – svarbiausia jos darbo priemonė. Daugiau informacijos galite rasti jos tinklapyje: www.ekici-art.de