.
2014    05    23

Nauja kūrybinė erdvė Kaune – Šančių Kioskas

artnews.lt

Juozapaviciaus

Šeštadienį, gegužės 24d., 12-17 val.  Žemuosiuose Šančiuose, Kaune (A. Juozapavičiaus pr. 64) vyks naujos erdvės – Šančių Kiosko, atidarymas. Kioskas yra vieša erdvė dalyvauti, bendrauti, dalintis, kurti ir įgyvendinti idėjas Žemuosiuose Šančiuose. Šiltuoju metų laiku Šančių Kioske vyks idėjų kūrybinės dirbtuvės, erdvės eksperimentai, dviračių veiklos, pristatomi šančiškių organizuoti renginiai.

Kioską apie 1994 m. sumeistravo buvęs savininkas. Už dabartinį įspūdingą kiosko spalvinį sprendimą yra atsakingas šančiškis, vietinių vadinamas Rafaeliu. Ilgą laiką Kioskas stovėjo Savanorių prospekte, jame virė įprastas verslas – buvo parduodama kramtoma guma, alus ir cigaretės. Kiosko transformacijos idėja gimė tarptautinio renginio „Miesto tyrimai: viešumo patirtys” metu (Žemieji Šančiai, 2013). Renginio dalyviams buvo siūlyta įsigyti simbolinę Kiosko akciją. Už surinktus pinigus Kioskas nupirktas ir šiuo metu priklauso 44 akcininkams (iš 100 galimų): šančiškiams ir tarptautiniams menininkams bei kultūros aktyvistams.

Atidarymo šventės metu veiks idėjų dirbtuvės, bus pristatytos Šančių Kiosko artimiausios veiklos bei gros gyva muzika. Lankytojai kviečiami į šventę atvykti dviračiais – VeloVelo dviračių parduotuvės komanda pristatys dviračių priežiūros pradžiamokslį, bus atliekama profilaktinė dviračių apžiūra bei teikiamos konsultacijos, kaip patiems išmokti elementarių gedimų tvarkymo.

Į šventę kviečiami ir mažieji lankytojai, mat Kauno M. Valančiaus pradinės mokyklos komanda pristatys, kaip šiais metais kūrybiškai mokėsi tyrinėti gamtą dalyvaudami Kūrybinių partnerysčių programoje. Kartu su mokiniais galima bus atlikti vandens ir daržovių tyrimus, jie papasakos apie nitratus, šarmus ir rūgštis, pažaisti mokinių kurtus žaidimus – „Alisos Alias” ir „Trečiokmįslės”, pažiūrėti animacinį filmuką. Taip pat veiks vaikų keramikos dirbtuvėlė, kurioje mažieji lankytojai lipdys molinukus.

Šventės metu organizuojamas pirmasis Šančių blusų turgus. Šančių Kioskas kviečia surinkti iš pakambių nenaudojamus daiktus, jais prekiauti, bendrauti bei dalintis daiktų istorijomis – netikėtomis, pamirštomis, užkištomis už spintos ar nugrūstomis į rūsį.

Šančių Kiosko projektą inicijuoja Studija 54°+, Strategijos miestui, Šančių seniūnija ir VeloVelo dviračių parduotuvė.

Daugiau informacijos