.
2012    02    20

Milenos Liutkutės ir Agnės Kananaitienės paroda „Treniruotė“ Vilniaus grafikos meno centro parodų salėje „+“

artnews.lt

Vasario 20 d., pirmadienį, 18.00 val. Vilniaus grafikos meno centro parodų salėje „+“ (Latako g. 3, Vilnius) atidaroma grafikių Milenos Liutkutės ir Agnės Kananaitienės paroda „Treniruotė“.

Ekspozicijoje – tušo eksperimentai, kaligrafiniai motyvai, idėjų chaosas, smagi treniruotė, neužkankinti, švieži rankų brūkštelėjimai, raižinių antspaudai ir bandymai.

„Visada buvom grafikės, tik dabar tikresnės ir laisvesnės sau. Pabėgom iš darbų biuruose, pradėjome vykdyti aktyvesnę kūrybinę veiklą grafikos meno srityje, įsikūrėme bendrą studiją. Ši paroda – treniruotė yra tiesioginė pradžia šiuolaikinės grafikos gyvenime.“ – teigia parodos autorės.

Tai piešinių ir grafikos eskizų paroda, pristatanti darbus, kurie yra sukurti „apšilimo“ laikotarpiu ir pristato menininkių grįžimo į grafiką laikotarpį, įgūdžių atgaivinimo procesą.

Instaliacija – šokinėjimo guma – smagus vaikystės prisiminimas šokinėjant derinius guma, vis bandant nesuklysti ir pakelti jų aukštį – treniruotis. Analogiškai ir ši paroda – įvairūs, gaivūs deriniai, smagi treniruotė, apšilimas prieš kylant aukščiau.

Milenos Liutkutės teigimu, „Šią savo darbų ekspoziciją pavadinčiau ekspresyvia mėlyna iškrova. Beveik visa grafika persismelkusi mėlynos spalvos. Tai mano spalva. Ji tarsi emocinis sugerktukas, talismanas, sėkmė. Techniškai mėlynumas išgautas cianotipijos technikos pagalba. Toliau jungiant su sausos adatos ir monotipijos technikomis – grafika įgauna daugiasluoksniškumo. Domina dėmės ir linijos suderinamumas. Temai plėtoti kuriami specialūs įvaizdžiai ir nuotaikos – emociniai taškalai, dvasios, sergėtojai – savotiški, gal kiek keisti objektai, tačiau primenantys pastaruosius. Tikiu, kad kūriniai gali veikti kaip emocinis sugerktukas ar tiesiog kaip terapija, nešti sėkmę ir saugoti, padėti išsikraut ir pasikraut. Su kokia intensija kuriama, tas ir perduodama.“

„Mano darbai – iliustracijos ir tušo improvizacijos daugiausia teatro, cirko temomis. Tai temos kurios nuolat įkvepia ir kuriose randu neatrastų motyvų ir formų.  Pirmiausia cirkas man yra personažai: kostiumai ir jų detalės, grimas, veido mimikos ir praktiškai neribotos kūno galimybės. Sudėjus šiuos visus bruožus gimė belyčių personų ciklas – vienos jų dar gyvenančios savo vaidmenyse, kitos ką tik baigusios pasirodymą, trečios tiesiog sklando savo pasaulėliuose. Parodoje eksponuoju ir laisvų eskizų bei tušo improvizacijų darbus – vieni jų taip pat persismelkę cirku, kiti tiesiog pasakoja atskirų personažų istorijas.“ –
savo kūrybą apibūdina Agnė Kananaitienė.

Paroda veiks iki kovo 10 d.