.
2018    04    03

Meno doktorantų paroda „Mokslas ir gyvenimas“ VDA „Titanike“

artnews.lt

Balandžio 5 d., 18 val. VDA parodų salėse „Titanikas“ atidaroma meno doktorantų paroda „Mokslas ir gyvenimas“.

Žurnalas „Mokslas ir gyvenimas” pradėtas leisti 1957 – tais metais į kosmosą pakilo dirbtinis žemės palydovas ir šuo. Šiandien žurnalas tokiu pavadinimu nebeegzistuoja. Dabar yra „Iliustruotasis mokslas” – gyvenimas persikėlė į iliustraciją. Vaizdai nustelbė tekstus, virtualybė – apčiuopiamybę. Meno doktorantų parodoje mokslas vėl kabinasi į gyvenimą – ar bent jau priešskaitmeninį „Mokslo ir gyvenimo” viršelį.

Dualistinė parodos struktūra remiasi ne binarinėmis opozicijomis, kuriomis elegantiškai manipuliavo Alfonsas Andriuškevičius, kuruodamas pirmą konceptualią parodą Lietuvoje („Mitas dabarties tapyboje”, 1988), о veikiau kūrinio pa(si)kartojimu kitame kontekste. Vaizdas, garsas, ar daiktas dubliuojamas, bet pakartojimai nėra antriniai. Jie sklinda bangomis kaip vandens ratilai. Stalas parodoje ir stalas valgykloje vienodai reaguoja į karštį, bet stebėtojų reakcijos skiriasi. Kūrinių tįsumas erdvėje ir laike leidžia ne tik išeiti už VDA sienų, bet ir pritraukti buvusias ir net būsimas parodas į bendrą gravitacinį lauką.

Paroda kuriama kartu su šešėliu. Jį pavadinau „nuorodų mišku”. Dažnas kūrinys turi savo „antrininką” – fizinį ar diskursyvų. Nuorodos gali veikti kaip dirbtiniai darbų palydovai – pavyzdžiui, vardų sąsiuvinio fotografijos „Titanike” ir pats sąsiuvinis retų spaudinių skyriuje. Arba kaip metonimijos, kai šioje parodoje esantys kūriniai yra kitos ekspozicijos detalės. Taip per konkretų tapybos darbą susijungia „Mokslas ir gyvenimas” su paraleliai vykstančia paroda kitame mieste. Nuorodų miškas nėra išskirtas, bet suaugęs su paroda. Visi kūriniai – diskursyvūs vektoriai, visos kopijos – originalai.

Mokslą su gyvenimu sujungia „ir”, tačiau lieka plyšiai ir įtrūkiai. Tarpuose tarpsta karčios mokslo šaknys ir nebūtinai saldūs vaisiai. Daug parodos kūrinių dramatizuoja įtampą tarp to, kas matoma ir patiriama, deklaruojama ir nujaučiama, apskaičiuojama ir išburiama. Ne viskas auksas, kas tarpuos žiba – tai gali būti į grindų plyšį supiltas žėrutis. Jungtukas „ir” nusako tarpinę būseną: tarp tapybos ir fotografijos, poezijos ir politikos, Vitruvijaus ir Le Corbusier modelių, mados prognozių ir būrimo kortomis, dizaino ir klimato kaitos.

Ši meno doktorantų paroda nuo ankstesnių skiriasi tuo, kad nėra „privaloma” – joje dalyvauja tie, kuriuos sudomino kuratorės pasiūlymas peržengti akademinius rėmus ir pasižiūrėti į meninį tyrimą kaip į kasdienę praktiką. Kūriniai ne pristato doktorantų tyrimus, o auga ir šakojasi iš surinktos medžiagos. Parodos rengimo procesas remiasi sakytine tradicija – kalbėjimu, apkalbėjimu, užkalbėjimu, gandais, ginčais, nuogirdomis. Nebuvo pateikta jokių rašytinių instrukcijų – tik doktorantūros skyriaus laiškai dėl susitikimų ir katalogo.

„Mokslo ir gyvenimo” turinys – žemėlapiai, žurnalai, vėliavos, knygos, dietos ir deklaracijos – įrašyti į matematines lygtis, kur jie nėra tai, kuo dedasi esą. Nežemėlapiai, nežurnalai, neknygos, nemaistas – nematerialinės ir nedvasinės vertybės. Nuorodų miškas arba Maironio šilelis Nojaus plauste, titaniškos pastangos sutalpinti visas buvusias ir būsimas parodas į aktyvią materialią nuorodą. Parodos aureolė, išmatuojama ekskursantų po toksišką miestą žingsniais, valstietišką teritorinį mentalitetą perskrodžiant medžiotojų rankiotojų strėlėmis.

Parodos laikas nėra susijęs su „Titaniko” darbo valandomis. Kai kurie darbai atsirado neparodinėse VDA erdvėse dar prieš „Mokslo ir gyvenimo” atidarymą. Kūriniai prasidėjo anksčiau už parodą ir nepasibaigs jai užsidarius.

Vyr. redaktorė Laima Kreivytė

Dalyviai: Arnas Anskaitis, Dovilė Bagdonaitė, Eglė Bertašiūtė, Gintarė Černiauskaitė, Vitalij Červiakov, Dovilė Dagienė, Tomas Daukša, Eglė Grėbliauskaitė, Sigitas Gužauskas, Kristė Kibildytė-Klimienė, Laima Kreivytė, Juozas Laivys, Saulius Leonavičius, Sara Lundberg, Renata Maldutienė, Donata Minderytė, Tomas Martišauskis, Vygintas Orlovas, Justė Pečiulytė, Rūta Spelskytė-Liberienė, Marija Šaboršinaitė, Eglė Ulčickaitė.

Parodos „Mokslas ir gyvenimas” darbai eksponuojami VDA parodų salėse „Titanikas”, VDA bibliotekoje, meno skaitykloje, senų ir retų spaudinių skyriuje, valgykloje, ant šaligatvio prie Senųjų rūmų.
Performatyvūs veiksmai: Vaporwave anatomija dirbtuvės balandžio 20-23 d. ir ekskursija po toksišką Vilnių.

Paroda veiks iki balandžio 22 d.