.
2018    08    31

Menas ir muzika Raseinių erdvėse

artnews.lt

Rugsėjo 7 – 8 dienomis įvairiaspalvėmis meno kalbomis prabils jau ketvirtasis miesto meno festivalis. Renginio organizatorius – Raseinių rajono kultūros centras. Šių metų programa, kaip jau įprasta, aprėps daug skirtingų meno sričių, tuo pačiu ji bus atvira, suteikianti galimybę visiems dalyvauti kūrybiniame procese.

Festivalį penktadienį 17 val. Maironio parke šalia fontano triukšmingu pasirodymu   pradės mums jau gerai pažįstami ir mylimi Klaipėdos jaunieji aktoriai – „Taško teatras“. Tą pačią dieną vėliau M. Martinaičio bibliotekos fojė pamatysime dar vieną jų spektaklį – „Persirengimo kambarys“.

!7.30 val. Maironio parko amfiteatre startuos antrasis Raseinių slem turnyras. Laisvojo žodžio kūrėjai publikai vėl atvers giliausius savo sielos užkaborius, siekdami geriausio žodžio meistro titulo. Kviečiame iš savo slėptuvių išlįsti visus galinčius kurti bet kokį – išmintingą ar absurdišką   tekstą ir drąsiai sviesti jį klausytojams – registracija į turnyrą vyks iki pat renginio pradžios. Prašome atkreipti dėmesį ir į premiją, kuri laukia nugalėtojo. Pakilią kovos dvasią savo ugningomis dainomis palaikys grupė „MOVO“.

Po „Taško teatro“ spektaklio bibliotekoje veiksmas persikels prie Dominikonų vienuolyno, kuris ir toliau lyg gyvas priekaištas, vienišas ir apleistas, stūkso ant istorinės Raseinių kalvos. Pirmiausia vienuolyno ūkinio pastato rūsiuose išvysime šiurpą keliantį teatro ir šokio performansą, kurį atliks trys išraiškingos jaunos atlikėjos – S. Beketo tekstą interpretuos Gintė Pareigė ir Simona Zalensienė, modernaus šokio improvizaciją atliks Ema Senkuvienė. Garso montažo autorius – Arūnas Kazlauskas, šviesų dailininkas – Nerijus Guntarskis.

       Dėmesio – žiūrovų skaičius rūsio performanse yra ribotas – pirmiausia bus įleidžiami tie, kurie pateiks UA/18 loterijos bilietus ir kuponus iš pavasarinių džiazo koncertų.

Skubiai palikę grėsmingus brolių dominikonų rūsius, persikelsime jau į visai kitą erdvę – kalvelėje priešais vienuolyno pastatą pateksime į elektroninės muzikos, vaizdų ir šviesos misteriją. Čia savo elektronines vizijas pristatys du atlikėjai – duetas „Sovijus“ klausytojus panardins į tirštą dark ambient gelmę, o Motas–Depit atgaivins šiek tiek kitokiu skambesiu. Apšvietimo efektai – studija „LVZ projektas“, jų lazerius ir dangų skrodžiančius prožektorius puikiai prisimename iš vasario 16-osios ir kovo 11-osios renginių.

Rugsėjo 8-oji, šeštadienis – menų diena. Ji prasidės 14 val. dailės studija Raseinių autobusų stotyje, čia trys tikri dailininkai – Renata Lauraitytė, Justinas Krasuckas ir Evaldas Mikalauskis lengva dailininko ranka į piešinio ar tapybos darbo plokštumą perkels mus supančius (arba regimus vizijose) vaizdus. Turintys kantrybės, galės užsisakyti portretą ir taip įsiamžinti savo giminės istorijoje. Gerą kūrybingą nuotaiką stoties perone įkvėps autorinių dainų atlikėjas Juozapas Liaugaudas.

Tuo pačiu metu Maironio parke (šalia prūdelio su antimis) du skulptoriai – Gediminas Pačkauskas ir Augustinas Kluoda kurs skulptūras iš molio, o Stonų gatvėje ties gimnazija dailininkas Vytautas Bulota – monumentalų gatvės meno „Coca Cola stairs“.

19 val. Dubysos gatvėje šalia Nepriklausomybės gynėjų aikštės – visiškai neįprasta meninė akcija – grafikos darbų spausdinimas mechaniniu asfalto lyginimo volu. Kūrybines dirbtuves ves profesionalūs dailininkai – grafikai, bus galimybė pabandyti ir patiems atsispausti originalų darbelį. Galima atsinešti ir savo klišes spausdinimui – tai gali būti iš kartono ar kitos medžiagos iškirpti, ar išplėšyti plokšti, iki 2 mm storio objektai, tai jau kiekvieno fantazijos reikalas, dailininkai padės paruošti spausdinimui ir sukomponuoti darbą.

Meno kūrėjų darbas klostysis linksmai ir sparčiai, nes pakilią nuotaiką palaikys tuo pačiu metu aikštėje koncertuojanti grupė „Uprising tree“.

Po kūrybinės sesijos vėl pakviesime į svetingąją M. Martinaičio biblioteką, kur vyks kino vakaras. Ir tai bus jau paskutinis šių metų Urban Art susitikimas. Bet gyvenimas tęsiasi, kiekviena žmogaus diena gali būti pakili ir kūrybinga, jei žiūrėsime į viską aplinkui kaip į vieną didelį ir niekada nenutrūkstantį performansą…

Arūnas Kazlauskas

Raseinių rajono kultūros centro projektų vadovas

URBAN ART“ 18 Raseiniai

2018 m. rugsėjo 7 – 8 d.

Programa

Rugsėjo 7 d., penktadienis

17.00 Klaipėdos jaunimo „Taško teatro“ garso spektaklis Maironio parke.

17.30 Slem poezijos turnyras Maironio parko amfiteatre.
MOVO grupės koncertas.

19.30 Klaipėdos jaunimo „Taško teatro“ spektaklis „Persirengimo kambarys“ M. Martinaičio
viešojoje bibliotekoje.

21.00 Vaidybinis šokio performansas „Esu tik aš“ Dominikonų vienuolyno rūsiuose.

21.30 Elektroninės muzikos ir šviesos šou šalia Dominikonų vienuolyno.
Atlikėjai: Sovijus, Motas-Depit

Rugsėjo 8 d., šeštadienis

14.00 Atviros dailės dirbtuvės:
„Tapybos stotis“ (Raseinių autobusų stotyje).
Autorinių dainų atlikėjo Juozapo Liaugaudo koncertas.
Skulptūros studija Maironio parke.
Gatvės meno piešimo sesija (Stonų gatvėje ties gimnazija).

19.00 Mechaninis grafikos meno performansas Nepriklausomybės gynėjų aikštėje.
Grupės „Uprising tree“ koncertas.

21.00 Kino vakaras M. Martinaičio viešojoje bibliotekoje.