.
2014    09    10

Londono karališkojo koledžo profesorės Freddie Robins paroda „Fikcija ir Funkcija“ VDA galerijoje „Artifex“

artnews.lt

Freddie poster

VDA Tekstilės galerijoje „Artifex“ (Gaono 1, Vilnius) rugsėjo 12–27 dienomis veiks Londono karališkojo koledžo profesorės Freddie Robins  paroda Fikcija ir Funkcija. Parodos atidarymas – rugsėjo 12 d. 18 val.  Taip pat Vilniaus dailės akademijoje Freddie Robins surengs kūrybines dirbtuves studentams 09.22-09.26.

Freddie Robins veikla peržengia meno, amatų ir dizaino kategorijas. Menininkė pasitelkdama mezgimą tyrinėja šį amatą gaubiančius aktualius šeimos, lyties ir žmogiškojo būvio klausimus bei kultūrines nuostatas. Savo darbais ji siekia sugriauti mezgimo amatą lydinčias nuostatas, jog tai pasyvi ir gerietiška veikla. Jos kūriniuose labai dažnai susijungia humoras, baimė bei kiekvieno kūrinio apdailos kokybėje įžvelgiamas beveik obsesiškas perfekcionizmas.

Neatsiejama menininkės kūrinių dalis yra pavadinimai. Robins mėgsta žaisti žodžiais tam, kad pateiktų vizualines užuominas. Savo parodoje Fikcija ir Funkcija menininkė pristatys per pastaruosius dešimt metų pasitelkiant įvairius mezgimo procesus (mezgimą rankomis, mezgimą buitinėmis mašinomis ir automatizuotą kompiuterizuotą pramoninį mezgimą) sukurtus darbus, kuriuose tiriamos atitikimo ir normalumo sąvokos.

Pati menininkė apibūdindama mezgimo svarbą savo kūryboje sako: „Aš mezgu ne tai ką matau, o tai, ką jaučiu. Mezgimas man yra būdas interpretuoti, bendrauti ir susitaikyti su pasauliu, kuriame gyvename. Mezgimas yra kažkur tarp manęs, mano vidinio pasaulio bei mane supančios aplinkos lyg koks patogus megztas apklotas. Funkcija mūsų troškime megzti yra pramanas. Tačiau emocinė mezgimo funkcija apskritai yra dar kitas dalykas. Šioje parodoje aš apmąstysiu savo pačios megztus darbus bei mezgimo naudojimą tyrinėjant ir dalinantis mintimis apie tobulybę, mirtį, motinystę, lyčių nelygybę ir ką reiškia būti žmogumi.”

Freddie Robins yra Londono karališkojo koledžo profesorė, aktyvi įvairių tarptautinių parodų dalyvė ir kuratorė. Vilniaus dailės akademijoje Freddie Robins surengs kūrybines dirbtuves 09.22-09.26, kuriose savo patirtimi dalinsis su tekstilės katedros studentais.

VDA galerija „Artifex“ (Gaono 1, Vilnius) dirba antradieniais–penktadieniais 12–18 val., šeštadieniais 12–17 val.