.
2015    08    20

Kosto Gaitanži paroda „Gilus Vėlinių sapnas“ „Kol kas tiesiog galerija namuose“ erdvėje

artnews.lt

galerija namuose

Rugpjūčio 26 d., 18 val. „Kol kas tiesiog galerija namuose“ erdvėje (Vilkpėdės 7-105, Vilnius) atidaroma Kosto Gaitanži paroda „Gilus Vėlinių sapnas“.

Vėlinės mūsų šalyje prasideda nuo rugsėjo, tačiau ir visą vasarą tyliai atiduodame duoklę, kad artimųjų kapai nepasirodytų apleisti, o vėlinių žvakėmis supermarketuose prekiaujama visus metus.

Demonstruojami Kosto Gaitandži darbai yra sukurti bendradarbiaujant su Google Deep Dream dirbtinių neuronų tinklu, kurie iš esmės skiriasi nuo tradicinės „skaičiavimo mašinų“ kompiuterijos, veikdami labiau kaip biologinės „smegenys“. Tokiems tinklams tobulėjant, palaipsniui yra naikinamas skirtumas tarp mašinos ir organizmo. Šie tinklai gali mokytis, atpažinti ir netgi generuoti vaizdus. Generuojami vaizdai yra unikalūs, nepakartojami ir nenuspėjami. Jie nebėra žmogaus kontrolės zonoje. Menininko teigimu, tai intriguoja ir tuo pat metu gąsdina.

„Sprendimas perleisti savo naujausio tapybos darbų ciklo „Vėlinės“ darbų reprodukcijas yra sąlygotas noro iš naujo nustatyti menininko vietą pasaulyje, kuriame žmogus nebėra „visų daiktų matas“, kuriame atsiranda nežmogiško kūrybiškumo užuomazgos. Deep Dream yra tiek įrankis, tiek bendraautorius tuo pat metu.

Vėlinės yra mirusiųjų šventė. Mirtis yra organinių būtybių lemtis. Mirti gali tik tai, kas buvo gyva. Dirbtinio neuronų tinklo funkcionavimo laiko neriboja neišvengiamybė. Mano tikslas yra priversti jį susapnuoti mirtį. Po to, aš tik pridedu „baltąjį triukšmą“ paraštėse”, teigia autorius.

Iliustracijoje: „Kol kas tiesiog galerija namuose“ erdvė, Vilnius.