.
2014    07    02

Knygos „Turistai kaip mes. Kritinis turizmas ir šiuolaikinis menas“ apžaidimas

artnews.lt

Birds-eye-down_web

Liepos 3 d., ketvirtadienį, 18 val. Nidos meno kolonija kviečia  į knygos pristatymą kartu su bendra-autoriais Jurijumi Dobriakovu ir Vytautu Michelkevičiumi į Maisto ir dizaino laboratoriją (325 aud., 3a.) Titanike (Maironio g. 3, Vilnius).

2014-ųjų pradžioje pasirodžiusi angliška knyga „Tourists Like Us: Critical Tourism and Contemporary Art“ pasiūlo menininkų ir tyrėjų pozicijas apie tai kaip įlįsti į turisto kailį ir išlįsti sausam.

Po trumpo Jurijaus Dobriakovo ir Vytauto Michelkevičiaus pokalbio ir kritinio turizmo kelionių įspūdžių, sužaisime žaidimo „Nidos mirties mačo“ partiją kartu su Nidos meno kolonijos rezidentais lakstydami ir šaudydamiesi virtualioje Nidos aplinkoje. Ilgiausiai išlikę gyvi kaip prizą galės išsinešti po knygos egzempliorių (nepamirškite savo nešiojamo kompiuterio žaidimui).

Po simpoziumo „Inter-formatas: apie kritinį turizmą, vietiškumą is post-romantinį būvį“ Nidoje 2013-aisiais knygą sudarė kuratoriai Federica Martini (CH/IT) ir Vytautas Michelkevičius, o knygos kaip turistinio kelionių vadovo dizainą kūrė Vilniuje gyvenęs ir šiuo metu Turine reziduojantis Joseph Miceli (alfa60). Knygos leidėjai Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija kartu su Valė kantono aukštąja meno mokykla Sjere (Šveicarija).

Knyga atveria naują diskusijų lauką ten, kur susikerta šiuolaikinis menas ir kritinis turizmas. Kritinio turizmo sąvoka, tapusi bendru atspirties tašku teoriniams ir meniniams tyrimams, kviečia darsyk kvestionuoti autentiškumo idėją, turisto žvilgsnį, kraštovaizdžio sumuziejinimą, vietos vaizdinį konstravimą, postromantizmą, šiuolaikinį egzotinimą, vietos savitumą ir pasaulinį susietumą. Knygoje daug dėmesio skiriama menininko ir meno institucijos vaidmeniui kelionių kultūros amžiuje. Kaip asmeninės ir institucinės praktikos kinta priėmimo, svečiavimosi, perkėlimo ir kultūrinės klajūnystės akivaizdoje?

Lygindami du itin skirtingus, bet kartu panašius kraštovaizdžius – šveicariškas Alpes ir baltiškas kopas bei paplūdimius – meno istorikai, aplinkos istorikai, geografai, tyrėjai, kuratoriai ir menininkai žengia į ganėtinai naują kritinio turizmo sritį tarpdalykiniame kontekste. Visi kartu jie svarsto, kaip globalaus kultūrinio turizmo fone kritiškai nagrinėti ir suprasti viliojančius, atokius kraštovaizdžius. Knygą sudaro ne tik kritinė diskusijų šia tema apžvalga, bet ir vaizdinė medžiaga, dokumentai ir meninių intervencijų šiose dviejose turistinėse scenose aprašymai.

Knygoje kaip kritiniai turistai, menininkai ir tyrėjai dalyvauja:

Jurij Dobriakov (LT), Juozas Laivys (LT), Laura Stasiulytė (LT), Vytautas Michelkevičius (LT), Ramūnas Povilanskas (LT), Bill Aitchison (UK), Benoit Antille (CH), Sebastian Cichocki (PL), Contingent Movements Archive – Hanna Husberg (FI), Laura McLean (AU) and Kalliopi Tsipni-Kolaza (GR), Liesje De Laet (BE), Paul Domela (UK), Barnaby Drabble (CH/ES), Gilles Furtwängler (CH), Wilko Graf von Hardenberg (DE/CH), Petra Koehle and Nicolas Vermot Petit-Outhenin (CH), David Larsson (SE), Henning Lundkvist (SE), Federica Martini (CH), Sibylle Omlin (CH), Agnieszka Polska (PL), Adrien Siberchicot (FR), Sam Skinner (UK), Markus Soukup (UK), Yulia Startsev (RU/DE), Collective Synops (CH) – Maëlle Cornut and Sté́phanie Giorgis, Marika Troili (SE)

Knygą rasite http://artbooks.lt/teorija/Tourists-Like-Us arba VDA knygynėlyje (Maironio g. 6) ir kituose knygynuose.