.
2021    10    16

„Klaipėdos galerijoje“ – jungtinė tapytojų paroda „#Ruduo“ ir Roberto Veikšos damasko plieno juvelyrikos paroda „Fibula“

artnews.lt

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 6) nuo spalio 19 d. (antradienio) atidaromos dvi parodos – jungtinė tapytojų paroda „#Ruduo“ ir Roberto Veikšos damasko plieno juvelyrikos paroda „Fibula“. Oficialus parodų pristatymas ir susitikimas su autoriais – spalio 21 d. (ketvirtadienį) 17 val.

Poetas Stanley Horowitzas rašė: „Žiema yra ofortas, pavasaris – akvarelė, vasara – aliejus ant drobės, o ruduo – visų jų mozaika“. Daugelis menininkų ir meno entuziastų nuoširdžiai su tuo sutiktų. Gamtos įkvėptiems menininkams rudens sezonas siūlo įvairią spalvų ir tekstūrų amplitudę, skatinančią kūrybinę vaizduotę. Ruduo yra vienas melancholiškiausių metų laikų, kurio metu brandžios gamtos grožis leidžia apmąstyti ir savo nueitą kelią. Tai puikus laikas ne tik materialaus vasaros derliaus nuėmimui, bet ir nuveiktų kūrybinių darbų pristatymui publikai. Parodos „#Ruduo“ dalyviai: Dalia Čistovaitė, Juozas Vosylius, Daiva Dašenkovienė, Augustė Santockytė, Dalia Kirkutienė, Tatjana Simanaitienė, Saulė Želnytė, Ernestas Žvaigždinas, Antanas Garjonas, Danas Andriulionis, Virginija Urbonavičienė ir Dalia Skridailaitė. Įvairių stilių dėka šie Klaipėdos menininkai švenčia rudens sezono natūralų grožį ir išreiškia, kaip jis juos įkvepia.

Roberto Veikšos damasko plieno juvelyrikos paroda „Fibula“ pristato segių ir žiedų kolekciją, kuri reflektuoja šiuolaikinės kultūrinės individo savasties ir aplinkos santykį. Juvelyrika – arčiausiai žmogaus kūno esanti meno forma, kuri istoriškai dažnai būdavo pasitelkiama reprezentuoti asmens socialinį statusą bei individualumo paieškas. Menininkas teigia, kad nors moderniuose papuošaluose ypatingai akcentuojamas konceptualumas, jam svarbu neprarasti ir meistrystės aspekto. Dėl komplikuotos damasko plieno technikos istorijos, su ja dirbančiam menininkui paliekama daug vietos interpretacijai ir asmeniniams ieškojimams, eksperimentams bei savitos technologijos kūrimui ieškant tinkamiausių plieno rūšių ir junginių. Kūrėjas vadovaujasi Benjamin Lingel požiūriu, kad šiuolaikinė juvelyrika – tai profesija tarp amato, dizaino ir meno, persipynusi su tapatumo apraiškomis bei vaizduote.

Apie autorių. Robertas Veikša (gim. 1994) Vilniaus Dailės Akademijos (VDA) Telšių fakultete 2017 m. baigė metalo meno ir juvelyrikos bakalauro studijų programą. Tarptautiniame Legnicos juvelyrikos festivalyje SILVER 2015 konkurse ir parodoje „Ribos“ buvo eksponuojamas jo darbas ,,10 Dievo įsakymų“ (kūrinys taip pat eksponuotas Lenkijoje, Ispanijoje ir Vokietijoje). Parodose ir konkursuose menininkas akyviai dalyvauja nuo 2016 m. Šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje.

Rėmėjai:
Klaipėdos miesto savivaldybė
Lietuvos kultūros taryba

Laukiame Jūsų, laikantis visų saugumo reikalavimų. Lankytojai be apsauginių kaukių nebus įleidžiami. Bus privaloma laikytis 2 metrų atstumo.

Mūsų darbo laikas: II–V – 11:00–18:00, VI – 11:00–16:00

Parodos vyks iki lapkričio 6 d.

Iliustracijoje: Augustė Santockytė AUDRA 2021, akrilas, drobė, 20×20 c