.
2016    05    11

Kimberley Beach paroda „Prisiminimai“ galerijoje „si:said“

artnews.lt

Kimberley Beach_4

Gegužės 12 d. (ketvirtadienį) 18 val. galerijoje „si:said“ (Daržų g. 18, Klaipėda) atidaroma Kimberley Beach (Dž. Britanija) paroda “Prisiminimai”.

Kūryboje Kimberley Beach pirmiausia remiasi autobiografine patirtimi. Menininkė skirtingomis medijomis tiria moters kūno pažeidžiamumą. Gyvenimo patirtis ir feministinis naratyvas, moters kūno nuosavybė ‒ tai kūrėja, naudodama savo kūną, persvarsto ir naujai vaizduoja ir kontekstualizuoja viešosiose erdvėse. K. Beach kūrybinėje praktikoje siekia praplėsti moters autoriteto ir patyrimo diskursą.

Prisiminimai blanksta laike. Įstringi savo paties jausmuose, o prisiminimai palaipsniui išsikreipia, kad tilptų į įsivaizduojamą realybę. Netgi subtilūs pasikeitimai: veido išraiška, balso tonas ar nežymus fizinis kontaktas tarp tavo ir kito kūno, gali visiškai pakeisti atsiminimų atmosferą. Visad yra dvi pasakojimo pusės, žmonės interpretuoja dalykus savaip. Kimberley Beach koncentruojasi į akimirkos emocinę būklę. „Žmonės daugiausia prisimena, kaip jautėsi tuo momentu, kai buvo įskaudinti arba sulaukė malonės, gerumo ‒ manau, čia ir slypi visas grožis“, ‒ sako menininkė. Beach minėtą momentą fiksuoja vaizdiniais. Ji naudodama sugretinimą, siekia užčiuopti patirčių prasmės ir lydinčių jausmų gylio, būdingo visai Kimberley kūrybai. Jausmai dažnai gali būti prieštaraujantys: nuo kančios ir atgailos kūrinyje „Didėjantis skausmas” (ang. ‘Progressive Pain’) iki prasto industrinio peizažo vaizdinio, patalpinto priešais vitališką kaimo vietovę.

K. Beach parodą galite aplankyti iki birželio 10 d.