.
2021    12    28

Kiekvieną sausio mėnesio pirmadienį – įkvepianti šiuolaikinio meno dozė TV galerijoje „Indivizijos“

artnews.lt

Iš karto po Naujų metų, sausio 3 dieną, į LRT Plius eterį sugrįžta TV galerija „Indivizijos“. Ši unikalaus formato laida, miksuojanti interviu su apsilankymo parodoje patirtimi, šiemet pristatys dar penkis kūrėjus ir jų kūrinius.

 Ką pagalvojate, išgirdę žodžius besąlygiška meilė? Kokius žmones gali sieti toks stiprus ryšys, jog nebegaliotų jokios sąlygos ar aplinkybės? Kaip patiriame ryšį su tikrove ir ką galime pakeisti, įsivėlę į žaidimą su vaizduote? Kada prasidėjo ir kodėl baigėsi kameros nekaltybės amžius? Tai tik keletas klausimų, apie kuriuos kvies diskutuoti talentingų Lietuvos šiuolaikinio meno kūrėjų Agnės Jokšės, Akvilės Anglickaitės, Dariaus Žiūros, Lauros Garbštienės ir Emilijos Škarnulytės darbai.

Anot vienos iš laidos iniciatorių, meno kritikės ir parodų kuratorės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, nepaisant kartais manieringos, kartais išoriškai sudėtingos meno kalbos, kūrinyje glūdi tie patys egzistenciniai klausimai, kuriuos užduodame sau visi. Tyrinėdami supančią aplinką, menininkai geba atskleisti, koks gražus, tvirtas ir tuo pačiu trapus gali būti empatiško ryšio su kitu, ir drauge – su savimi, voratinklis. Šiuolaikiniame pasaulyje, kuris išgyvena tikrovės ir empatijos krizę, visi ieškome kažko autentiško, stabilaus ir dvelkiančio išmintimi. Šių metų „Indivizijos“ kvies atsigręžti į šias temas, ir iš kiekvieno kūrinio išsinešti įkvėpimo nebijoti mąstyti kitaip.

Labai svarbus šiame projekte yra edukacinis aspektas. Kai apie kūrinio atsiradimo aplinkybes kalba pats autorius, dalinasi asmeninėmis patirtimis, kūrinys tarsi atsiveria žiūrovui visais savo sluoksniais, priartėja prie mūsų kasdienybės patirčių.

„Indivizijos“ – tai meno parodos ir pokalbių laidos hibridas, kurios formatas atėjo iš parodų rengimo kasdienybės, kai mėginant įminti kūrinio prasmę, gilinamasi į jo sukūrimo kontekstą, autoriaus intencijas ir įkvėpimo šaltinius. Kuriant „Indivizijas“, taip pat bendradarbiaujama su operatoriumi Deividu Nutautu ir montažo režisiere Igne Narbutaite, iš kurių laidos formatas pareikalavo juvelyrinio jautrumo.

Kadangi laidos išskirtinumą lemia ne tik netradicinė prieiga, bet ir teikiamas dėmesys kūriniui, atidus santykis su jo autoriumi, į kiekvienos laidos kūrimą žvelgta atsispiriant nuo būtent kūrinio siūlomo kampo. Kaip ir praeitų metų „Indivizijos“, taip ir šios jungiasi į vientisą TV parodą, dedikuotą simbiotiniams ryšiams tarp žmonių ir gamtos, savo ir svetimo pasaulių.

Laidą kuria: menotyrininkė, kuratorė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė, montažo režisierė Ignė Narbutaitė, operatorius Deividas Nutautas, prodiuserė Daiva Bilinskienė.

„Indivizijos“ – nuo sausio 3 d., pirmadieniais (po laidos „Žmogiškas mastelis“) per LRT Plius.

Laidas dalinai finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, Vilniaus miesto savivaldybė, Studija TViP.

Iliustracijoje: Akimirka iš Indivizijų filmavimo. Su Akvile Anglickaite