.
2016    11    14

Kęstučio Grigaliūno paroda edukaciniame projekte „Žaidimų galerija“

artnews.lt
SONY DSC

SONY DSC

Lapkričio 18 d., penktadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma pirmoji tęstinio edukacinio projekto „Žaidimų galerija“ paroda. Čia profesionali kūryba neatsiejama nuo edukacinės veiklos, o svarbiausia – publikos kūrybiškumas.

Šįkart „Žaidimų galerijoje“ Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Kęstutis Grigaliūnas pristato naujausius savo darbus. Specialiai šiai parodai sukurti objektai kursto galerijos lankytojus įsitraukti į intriguojantį kūrybinį žaidimą, kur kiekvienas, nepaisant amžiaus ir interesų, galės betarpiškai prisiliesti prie eksponatų, t.y. tapti šiuolaikinio meno proceso dalyviu ir kūrėju.

Pasak dailėtyrininkės Ritos Mikučionytės, konceptualumas ir komunikacija, dokumentavimas ir bendradarbiavimas yra svarbiausi Kęstučio Grigaliūno kūrybos aspektai. Be to, kritinis požiūris ir meninės provokacijos dažnai apsprendžia šio išradingo menininko sumanymus.

Ši Kęstučio Grigaliūno paroda yra reikšminga ir visuminiame autoriaus kūrybos kontekste. Paskutiniais metais daug kūrybinės energijos Kęstutis Grigaliūnas skyrė meniniams tyrimams, skirtiems tragiškiems pokario įvykiams, mūsų tautos trėmimo ir genocido istorijai. Jis surengė ne vieną įsimintiną, archyvinės medžiagos studijomis pagrįstą ekspoziciją, išleido keletą knygų, taip skatindamas apmąstyti ne tik šiuolaikinio meno strategijas, bet ir mūsų asmeninę patirtį, tyrinėjant aukų bylose ir šeimos nuotraukų albumuose rastas senas fotografijas.

„Žaidimų galerijoje“ Kęstutis Grigaliūnas vėl aktualizuoja anksčiau eksploatuotus neopopmeno ir Fluxus kūrybos principus, kurdamas objektus, kuriems būdinga subtili ironija ir paradoksalus kasdienių situacijų universalumas.

Menininkas eksponuoja net 5 skirtingų darbų grupes. Tai „Pjaustiniai-dėlionės“, „Antspaudų stalas“, magnetukų rinkinys „Ar tu pažįsti Vilnių?“, „Mechaniniai žaislai“ ir žurnalų iškarpos „Pasidaryk pats“. Visus darbus galima ne tik liesti, bet ir iš jų susikurti originalias kompozicijas, net išsinešti atminčiai…

Pavieniai galerijos lankytojai galės savarankiškai apžiūrėti ir „iščiupinėti“ Kęstučio Grigaliūno parodą vadovaudamiesi specialiai parengta „instrukcija“.

Vaikų ir moksleivių grupėms kiekvieną galerijos darbo dieną 11 val. ir 16 val. organizuojami išskirtiniai edukaciniai užsiėmimai, kuriuos ves dailėtyrininkės Kristina Stančienė ir Rita Mikučionytė. Būtina išankstinė registracija el. paštu dsg@dsgalerija.lt

Paroda veiks iki gruodžio 10 d.