.
2014    12    08

Kęstučio Grigaliūno ir dr. Agnės Narušytės sudarytos knygos „Vaizdų archyvas / Sąsiuvinis Nr. 1“ pristatymas VDA bibliotekos skaitykloje

artnews.lt

Virselis

 

Gruodžio 10 d. (trečiadienį) 17 val. Vilniaus dailės akademijos bibliotekos skaitykloje (Maironio g. 6, Vilnius, Senieji rūmai, II aukštas) vyks Kęstučio Grigaliūno ir dr. Agnės Narušytės sudarytos knygos „Vaizdų archyvas / Sąsiuvinis Nr. 1“ (Vilnius: Vaizdų archyvas, 2014 m., 320 p., 250 egz.) pristatymas.

Knygos pristatyme dalyvauja sudarytojai, menotyrininkai dr. Erika Grigoravičienė, Laima Kreivytė, Vidas Poškus, istorikas Ramūnas Trimakas.

„Vaizdų archyvas / sąsiuvinis Nr. 1“ – tai baigiamoji su 1940–1941 metų sovietine okupacija susijusio Kęstučio Grigaliūno projekto „Mirties dienoraščiai“ dalis. 2008 – 2012 m. menininkas iš baudžiamųjų bylų Lietuvos ypatingajame archyve rinko represuotų asmenų portretus ir išleido knygas „Mirties dienoraščiai“, „Mes – iš pirmo vežimo“, „Aš nežinojau, mylimasai, kad bučiuoju tave paskutinį kartą“. Šalia portretinių nuotraukų jis rinko ir kitą „areštuotą“ vaizdinę medžiagą – šeimynines fotografijas ir įvairius piešinius, blankus, laiškus, užrašų knygučių lapelius, senų laikraščių skiautes, reklaminius vaizdus, atsiradusius baudžiamosiose bylose kartu su suimtais asmenimis. Taip buvo sukauptas apie 2000 fotografijų ir įvairių dokumentų archyvas – savotiškas mūsų kultūros atlasas, kurį perskaityti buvo pakviesti tyrinėtojai Agnė Narušytė, Monika Krikštopaitytė, Vidas Poškus ir Ramūnas Trimakas. Jie aiškinosi, kokį poveikį ir prasmę gali turėti su mūsų asmeniu nesusiję vaizdai, ką su jais daryti, kaip į juos žiūrėti, ar jie gali būti impulsu naujiems atradimams.

Nuotraukų autoriai: Kęstutis Grigaliūnas, Monika Krikštopaitytė, Džina Jašiūnienė

Kalbos redaktorė Rita Markulienė

Maketavo Rokas Gelažius