.
2015    01    02

Jurgos Barilaitės paroda „Abrakadabra“ galerijoje „Vartai“

artnews.lt

Jurga Barilaite

Sausio 8 d. 18 val.  galerija “Vartai” kviečia į vienos ryškiausių tarpdisciplininio meno kūrėjų, Jurgos Barilaitės parodą, kurioje menininkė pristatys savo naujausią vaizdo ir garso instaliaciją „Abrakadabra“. Išvertus iš hebrajų kalbos ši frazė reiškia „Aš kuriu kalbėdama“ ir  nusako vieną svarbiausių parodos (o kartu ir J. Barilaitės kūrybos) elementų – improvizaciją kaip pirmapradę kūrybą. Juk neretai kūryba prasideda nekaltai tarsi vaikų žaidimas, o pirmiau meninio veiksmo būna žodis.

Instaliaciją sudaro keturi videosiužetai, kurie tarpusavyje siejasi į daugiasluoksnį pasakojimą. Videodarbe „Abrakadabra-skaičiuotė“, kuris žymi jo pradžią, pagrindinė veikėja-menininkė  įsakmiai taria vaikiškos skaičiuotės žodžius, pirštu rodydama tai į save, tai į žiūrovą. Įtaigus tonas ir menininkės žvilgsnis beprasmius skaičiuotės žodžius paverčia panašesniais į užkeikimą. Kitoje dalyje „Arti – toli“ hipnotizuojančios spiralės vaizdas keičia tolstančią menininkės ranką. Siužete „Aukštyn“ – menininkės figūra signalizuoja nežinomus ženklus, stovėdama ant Dom Sovetov pastato Kaliningrade stogo. O videodarbe „Žemyn“ – skambant būgnų maršui ji nusileidžia į Steino forto požemius. Šie siužetai – tarsi mitologinės sakmės epizodai, kuriuose gausu simbolių ir nuorodų.

Nesuprantami, nežinia kodėl atliekami veiksmai ir aplinkybės, perteikiami pasitelkus optinės iliuzijos ir animacijos elementus, kuria intriguojančią, magišką pasakų ir burtų pasaulio atmosferą, artimą ir videožaidimų estetikai. Tačiau menininkės atliekami veiksmai tikslingai atliepia ne tik žaidimo, kūrybos ir kalbos sąryšio temą, bet ir nurodo į Vakarų kultūrai atpažįstamus mitus bei vaizdinius, tokius kaip dangus ir pragaras, Babelio bokštas, apokalipsė ar visa valdanti Dievo-kūrėjo ranka. Įžvalgesnis žiūrovas aptiks tam tikrų nuorodų ir į politines šiandienos aktualijas, karo patirtis bei grėsmes. Pasakojime-žaidime išryškėjantis pagrindinis klausimas „Kas veda šį žaidimą?“ lieka neatsakytas.

Jurga Barilaitė (g. 1972) – viena žinomiausių viduriniosios kartos Lietuvos menininkių. 1996 m. baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, tačiau nuo pat jų baigimo kuria tarpdisciplininius projektus, kuriuose tarpusavyje sėkmingai jungia tapybą, videomeną, videoperformansą ir instaliaciją. Menininkė yra surengusi penkias personalines parodas, nuo 1995 m. aktyviai dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Paroda veiks iki vasario 7 d.

Iliustracijoje: Jurga Barilaitė, Abrakadabra-skaičiuotė.2014, videoperformansas, 3 min.