.
2021    06    08

Jaunųjų fotografų plenero paroda „Uždaros teritorijos: tėkmėje“ Panevėžyje

artnews.lt

Birželio 10 d. Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje – Fotografijos galerijoje atidaroma jaunųjų fotografų plenero paroda „Uždaros teritorijos: tėkmėje“.

Praėjusių metų rugsėjo mėnesį vykusioje trečiojoje „Uždarų teritorijų“ sesijoje kūrėjų energija bei Kuršių nerijos gamtiniai ritmai susiliejo natūralioje tėkmėje. Jaunieji fotografai Augustina Miknevičiūtė-Laumė Lunaria, Domas Rimeika, Ieva Ližaitytė, Ieva Sutkaitytė, Juozas Petkevičius, Paulius Vepštas, lydimi kolegų Andriaus Repšio ir Jono Staselio, susitiko estetiškoje, idėjų ir meninių impulsų prisodrintoje Kuršių nerijoje.

Atitolinę įprastą rutiną, susitarę dėl pradinės krypties bei bendro laiko sinchronizavimo taškų, autoriai judėjo metonimiškomis vaizduotės, atminties, mąstymo, nuotaikos, aplinkos, garso, vaizdo, įvykio nuorodomis.

Kaip kiekvienas žmogus turi sau būdingą judesių dinamiškumą, taip kiekvieną kūrėją gyvenimas, aplinka, kūryba įsuka į savitą judesį. Labai svarbus momentas kūryboje – subtilūs svyravimai, įgalinantys menininką permąstyti pasirinktas strategijas, nes kūrybiškumas yra veiksmas, tampantis įpročiu. Prasmingais tampa gebėjimai išlaikyti savitas pauzes, ritminius patyrimus, interpretacijų laisvę, neapibrėžtumus, autentiškus įkvėpimus kaip galimybes radimosi, tapsmo, kitimo, leidimo sau suklysti ir žinojimo, ką pasilikti.

Parodai „Uždaros teritorijos: tėkmėje“ atrinkti autorių kūriniai – įvykusios kūrybinės tėkmės liudijimai, skleidžiantys kiekvieno iš kūrėjų atviro pasaulio atvirumą.

Fotografijos kritikas ir teoretikas, fotografas dr. Tomas Pabedinskas, apžvelgdamas autorių darbus pastebi, kad „ilgus dešimtmečius nenutrūkstanti fotografų kūrybos Kuršių nerijoje tradicija ne tik palieka ateičiai unikalios Lietuvos vietovės atvaizdų, bet leidžia sekti ir pačios kūrybinės fotografijos raidą. Kuršių nerijoje anksčiau ieškoję įspūdingų gamtos ir žmogaus sukurtų kraštovaizdžių, dabar fotografai čia renkasi ne vien fiksuoti gražių vaizdų, bet ieškoti įkvėpimo darbams, kurių aktualumas nepriklauso nuo konkrečios juose įamžintos vietovės.“
Projekto rengėjai: VšĮ „Menų vektoriai“ ir VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė.

Paroda Fotografijos galerijoje (Vasario 16-osios g. 11, Panevėžys) veiks iki liepos 3 dienos.

Panevėžio miesto dailės galerijos inf.

Iliustracijoje: Ievos Sutkaitytės fotografija „Froido šešėlis“, 2020