.
2022    12    21

Ekskursijos Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje

artnews.lt

Tarpušvenčiu Prano Domšaičio galerija kviečia aplankyti naujas parodas: Česlo Lukensko “Laikas medyje 2022 “, Gintauto Trimako “#atsakymas#spalva#slinktis”, Dalios Matulaitės “Tėvynės tema”.  Parodose eksponuojamus kūrinius išsamiai pristatys muziejaus gidas.

Česlovas Lukenskas  — tarpdisciplininio meno kūrėjas.  Jis savo kūryboje analizuoja laisvės, religijos, gyvenimo prasmės, smurto temas.  Kūrėjui rūpi socialumo ir asocialumo problematika, augimo ir irimo, žmogaus ir gamtos santykiai.  Paroda “Laikas medyje 2022” atspindi Česlovo Lukensko mintis apie santykį su lietuviams iš prigimties taip svarbiu mišku, medienos pramone.  Menininkas metus fiksavo medienos atliekas barbariškai ir netvarkingai eksplotuojant mišką, surinktas iš po traktoriaus sumaitotų sankrovų.  Malka — žmogaus metafora.  Žmogus-malka mena vienišų, sergančių, atstumtų, išmestų, neprižiūrimų asmenų istorijas.  Skulptorė Dalia Matulaitė kalba apie Lietuvos istoriją, asmenybes, legendas, mitus.  Parodoje eksponuojama medinė “Neringos” skulptūra pasakoja apie mergaitę milžinę, kuri gelbėjo žvejus.  Kūrinį 1972 m. Prano Domšaičio galerijoje išvydo Klaipėdos vadovas Alfonsas Žalys ir nusprendė jį padovanoti miestui.  Po dešimtmečio ši skulptūra papuošė skverą ties Kūlių vartais.  Gintautas Trimakas pristato abstrakcijas, kuriose svarbiausią vaidmenį atlieka šviesa ir spalva.  Pirmasis abstraktus Gintauto Trimako kūrinys sukurtas pačioje nepriklausomybės pradžioje.  Tuomet atsivėrė sienos ir atsirado naujos galimybės keliauti.  Gintauto Trimakas keliavo tikrai daug — rengė parodas, dalyvavo rezidencijose.  Keliaudamas fotografavo.  Tačiau sukurti atvaizdai nebuvo nei turisto prisiminimai, nei pasakojimai apie išgyvenimus.  Menininkas spausdino ne kuo daugiau nematytų vaizdų iš užsienio, bet daugino vieną kadrą — kartodamas fragmentą tęsė liniją, sukapotą juodais statmenais brūkšniais.

Ekskursijos metu dalyviai sužinos, kuo cianotipija skiriasi nuo lumen printo.  Gidas papasakos pirmosios sintetinės spalvos atsiradimo istoriją ir paaiškins, kaip ji susijusi su Gintauto Trimako kūryba.  Dalios Matulaitės parodoje lankytojai sužinos, kodėl menininkei svarbus rašytojas Kristijonas Donelaitis.  Gidas supažindins su Ievos Simonaitytės, Lazdynų Pelėdos, Ingos Rinau gyvenimo istorijomis ir paaiškins, kaip jas vaizduoja skulptorė.  Menininko Česlovo Lukensko parodoje lankytojai išgirs šauksmo perfomansą, energijos pasisems iš storų ąžuolinių knygų bei pamatys grafikos piešinius, sukurtus naudojant mechaninį suktuką.

Ekskursija po Dalios Matulaitės ir Gintauto Trimako parodas vyks gruodžio 28 d. 17 val. Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33, Klaipėda).

Ekskursija po Dalios Matulaitės ir Česlovo Lukensko parodas vyks gruodžio 29 d. 17 val. Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33, Klaipėda).

Ekskursijos trukmė – 1 val. Pasivaikščiojimas nemokamas.
Mokama tik už lankytojo bilietą: mokiniui – 2,50 Eur, suaugusiajam – 5,00 Eur, šeimai – 6,00 Eur.
Daugiau informacijos ir registracija tel. (8 46) 41 04 21 arba el. p. domsaicio.edukacija@lndm.lt