.
2014    06    18

Diskusija ir kūrybinės dirbtuvės „Loterija” ŠMC

artnews.lt

lottery

Balandžio 19 d., ketvirtadienį, 10 val. kviečiame į „Loteriją”, atvirą forumą ir eksperimentinių parodų formų kūrybines dirbtuves, vedamas Rupert edukacinės programos dalyvės, kuratorės ir redaktorės Jacquelyn Davis bei Skandinavijos šalyse dirbančių kuratorių, kritikų bei tyrėjų Power Ekroth, Stefanie Hessler, Alida Ivanov ir Lars-Erik Hjertström Lappalainen. Dirbtuvės vyks Šiuolaikinio meno centro skaitykloje.

ATVIRAS FORUMAS

Kaip įprasta miestelių bendruomenių susitikimuose, kur bendraujama akis į akį, penki Skandinavijos šalyse dirbantys kuratoriai, kritikai ir tyrėjai į Vilnių atvyksta su individualiais tikslais bei interesais ir kolektyviniu užmoju permąstyti vieną idėją: kad bendruomenė yra (ne)sustiprinama periodiškai paaukojant tam tikrą jos aspektą. Pasiremdami Shirley Jackson apsakymu “Loterija” (“The New Yorker”, 1948 m.), jie pradeda darbą ties daugialypiu projektu, susidedančiu iš publikacijų, virtualios platformos įkūrimo bei parodos, paremtos tyrimu, kaip veikia santykiai tarp funkcionalių ir nefunkcionalių parodų formatų, kokios yra ribos tarp utilitarumo ir beatodairiško eksperimento, koks yra logikos, atsitiktinumo ir matematikos vaidmuo meno pasaulyje. Grupės nariai (Jacquelyn Davis, Power Ekroth, Stefanie Hessler, Alida Ivanov ir Lars-Erik Hjertström Lappalainen) nori pasidalinti savo mintimis, klausimais ir darbais su Vilniaus bendruomene. Tai atviras kvietimas prijungti prie grupės mąstymo seanso – pasidalinti naujais sumanymais ir prisidėti prie dabartinio bei būsimo projekto pavidalo.

Shirley Jackson “Loterijos” siužetas vystosi miestelyje, kuriame reguliariai atliekamas šaltakraujiškas ritualas: siekiant palaikyti darną uždaroje bendruomenėje rengiama loterija, kurios “laimėtojas” užmėtomas akmenimis. Penki kūrėjai rekontekstualizuos ir tyrinės šio kontroversiškai sutikto ir literatūros klasika tapusio pasakojimo tematiką, savo individualius braižus sujungdami naujame darbe. Vilnius yra pradinis tyrimų taškas, atspirtis brėžiamiems žemėlapiams ir jungtims tarp teorijos bei praktikos. “Loterijos” bendruomenė galėtų būti viso meno pasaulio metafora. Jei taip, ką turėtų atmesti šis bendruomenės-meno pasaulis, kad apsisaugotų nuo grėsmių, bręstančių jo trapioje ir vis kintančioje struktūroje: įtakų, nepotizmo, autoriarizmo, diskriminacijos?

EKSPERIMENTINIŲ PARODŲ FORMŲ KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS

Pasitelkdamos improvizaciją ir akcentuodamos organikos bei nehierarchiškumo grožį, kuratorės iš Stokholmo Jacquelyn Davis ir Stefanie Hessler ieškos naujų parodų formatų “Loterijai”, pasitelkdamos dalyvius iš Vilniaus ir keletą metodinių struktūrų, sukurtų drauge ir tuojau pat išbandytų savo “vaikystės” fazėje. Visi nauji parodų formatai naudos specifinius logikos, matematikos, statistikos ir atsitiktinumo principus. Iš šių metodų vienas ar keli bus pasitelkti (arba ne) pačioje parodoje, tačiau prieš tai jie turi būti išbandomi. Improvizacija, smalsumas ir susidūrimas su visomis galimomis (ne)sėkmėmis tampa sąlygomis kūrybinių dirbtuvių dalyviams. Jei laimi visi, tai gal nelaimi niekas?

Renginio tvarkaraštis:
10 – 11 val. Atviras forumas, diskusija
11 – 11.45 val.: Pirmoji kūrybinių dirbtuvių dalis. Galimų parodos struktūrų formavimas.
11.45 – 12.30 val.: Antroji kūrybinių dirbtuvių dalis. Pasirinktų modelių įgyvendinimas.

Dalyvavimas atvirame forume ir kūrybinėse dirbtuvėse yra nemokamas ir atviras visiems, rekomenduojama registruotis adresu monika@rupert.lt, tačiau galima dalyvauti ir be registracijos.

Iliustracija iš “The New Yorker” 2013 m. rugpjūčio 5 d. numerio.