.
2016    06    14

David Roberts paskaita „Make Public: performing the past and future of public housing in London“ NDG

artnews.lt

David Roberts

Birželio 15 d., trečiadienį, 20 val. Nacionalinėje dailės galerijoje XVII Architektūros [pokalbių] ciklą apie naująsias architektūrines veiklas tęs menininkas, architektas bei pedagogas iš Didžiosios Britanijos David Roberts.

Paskaitoje ‘Make Public: performing the past and future of public housing in London (Paviešinimas: Londono socialinio būsto praeties bei ateities performansas)‘ bus kalbama apie dvi iš savo namų išgyvendintas socialinio būsto bendrijas rytų Londone. Šis pokalbis simbolizuoja tai, ką naujasis Londono meras apibūdino kaip miestą gniuždančią „gyvenamųjų būstų katastrofą”. Tai istorija apie skirtingo masto praradimus: apie asmeninę namų netektį, kai griaunami socialiniai būstai; apie kolektyvinį kaimynysčių praradimą, kai viename turtingiausių pasaulio miestų naikinamos žemesnes pajamas uždirbančiųjų bendruomenės; bei visuomeninę vertybių, kurias simbolizavo socialinio būto idėja, krizę.

Šių netekčių akivaizdoje pranešėjas domisi potencialiais atsigavimo scenarijais. Paskaitos metu David Roberts pristatys savo ilgalaikį bendradarbiavimą su šiomis bendruomenėmis. Menininko darbai remiasi performansu kaip medijos forma, padedančia gyventojams įkūnyti bei atkurti savo namų istorijas, remiantis pamatiniais architektų socialiniais kolektyvinio žinojimo bei bendrų patirčių kūrimo idealais. Norėdamas sustiprinti kritiškus gyventojų balsus ir pristatyti šių bendruomenių įvairialypumą bei gyvybingumą, pranešėjas dalinasi šiais performansais kino, fotografijų, archyvo kūrimo bei parodos kuravimo pavidalais. Šia veikla pašnekovas siekia praplėsti diskusijas apie nuolatinę ir neatidėliotiną socialinio būsto svarbą.

David Roberts yra bendradarbiaujančio meno praktikos Fugitive Images ir architektūrinio kolektyvo Involve narys bei tyrimų etikos mokslinės draugijos narys Bartlett architektūros mokykloje Londono universitetiniame koledže, kuriame jis taip pat dirba dėstytoju.

Norėdamas tyrinėti santykius tarp žmonių ir vietų, Davidas pasitelkia poeziją bei performansą. Pranešėjas yra parodų, paskaitų bei publikacijų apie socialinį būstą, architektūrą, kritines metodologijas bei specifinės vietos veiklas autorius. Davidas taip pat yra pilno metražo filmo Estate: a reverie (2015), supinančio intymius socialinio būsto gyventojų portretus su atkuriamomis jų gyvenimo istorijomis, architektūriniais tyrinėjimais bei dramatiškomis scenomis, bendraautoris ir bendrastatytojas. Pašnekovo disertacijoje Make Public: performing public housing in regenerating east London (2016) tiriama dviejų rytų Londono regeneruojamų socialinių būstų pastatų istorija bei potencialūs ateities scenarijai.

Pokalbis – anglų kalba, vyks 2016 m.  birželio 15 dieną, trečiadienį, Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG), Konstitucijos pr. 22, Vilniuje.

Pokalbio pradžia 20:00. Renginys nemokamas.

Pokalbį remia Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros taryba, ‘Caparol Lietuva’.