.
2017    01    02

Broliai Gataveckai ieškos daugiabučio, ant kurio sienos galėtų tapyti

artnews.lt

broliu%cc%a8_gatavecku-piesinys

 Neseniai paskelbtame Asociacijos LATGA Jaunojo menininko stipendijos laimėtojų sąraše galima rasti ir garsiųjų dvynių Gataveckų pavardę. 35 konkurentus įveikęs dailės srities stipendiją laimėjo Remigijus, o įgyvendinti sienų tapybos projektą „Nebereikia žaislų, reikia šeimos“ jam padės ir brolis Algirdas. Pastarasis pildė paraišką tarpdisciplininių menų srities stipendijai laimėti, tačiau kalėdinio stebuklo sulaukė Kauno menininkas Povilas Ramanauskas, įveikęs net 39 konkurentus.

Trečią kartą surengtame konkurse, kurį pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių Kūrybinės veiklos programą iš dalies finansuoja Kultūros ministerija, dalyvavo net 156 įvairių meno sričių atstovai. Daugiausia – net 40 jaunų menininkų – pretendavo į tarpdisciplininių menų srities stipendiją, 36 – į dailės srities stipendiją. Taigi beveik pusė rašiusiųjų paraiškas pretendavo būtent į vizualiųjų menų krypties stipendijas.

Toks dailės ir tarpdisciplininių menų sričių populiarumas nestebina Asociacijos LATGA tarybos nario, Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininko Jono Rudzinsko: „Jaunųjų menininkų, kurie nori kažką nuveikti tiek moderniųjų, tiek tradicinių vizualiųjų menų srityje, tikrai netrūksta. Bėda ta, kad skirtingai nei muzikantams, kurie rengia koncertus ir gauna honorarus, jiems kur kas sunkiau pritraukti lėšų, kad galėtų įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus. Juk meno kūrinių parodos dažniausiai būna nemokamos – jeigu reikėtų pirkti bilietus, tai iš viso mažai kas į jas susirinktų. Todėl vizualiųjų meno atstovai yra priversti ieškoti įvairiausių paramos šaltinių.“

Vardydamas kriterijus, kuriais rėmėsi komisija, J. Rudzinskas pirmiausia akcentuoja profesionalumą ir konkurencinį lygį. „Taip pat labai kreipėme dėmesį ir į projekto pristatymą paraiškoje – jeigu menininkas aiškiai dėsto mintį, tai reiškia, kad ir jo darbas bus konstruktyvus. Žinoma, mums svarbūs ir projekto rezultatai, kitaip tariant, jo įtaka visuomenei“, – sako Asociacijos LATGA tarybos narys.

Daugiabučio projektui ieškos Klaipėdoje

Dailininkas R. Gataveckas LATGA Jaunojo menininko stipendiją panaudos projekto „Nebereikia žaislų, reikia šeimos“ įgyvendinimui. „Didelio formato sienų tapybos darbe ant gyvenamojo daugiabučio sienos kartu su broliu Algirdu vaizduosime vaikų globos namuose augančių vaikų siluetus, kurie beldžiasi į naujai pastatytų gyvenamųjų namų sienas, nes nori būti pastebėti ir priimti į daugiabučių bendrijas kaip lygiateisiai gyventojai. Šiuo savo darbu raginsime lietuvius įsivaikinti globos namuose augančius vaikus“, – taip savo būsimą darbą apibūdina vaikų globos namuose kartu su broliu Algirdu augęs menininkas.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės organizuojamoje socialinėje kampanijoje „Už saugią Lietuvą“ dalyvaujantys dvyniai Gataveckai projektą ketina įgyvendinti 2017-ųjų vasarą, mat tapyti ant sienų galima tik šiltuoju metu laiku. Iš karto po švenčių menininkai pradės dairytis daugiabučio, kurio savininkai leis dekoruoti daugiabučio sieną. Jau ne vieną panašų projektą sėkmingai įgyvendinę menininkai šį kartą norėtų atiduoti duoklę Klaipėdai.

Nė karto jokiomis menininkams skiriamomis premijomis ar stipendijomis nesinaudojęs R. Gataveckas pabrėžia, kad LATGA stipendija jiems su broliu yra labai svarbi: „Ši stipendija mums leis įgyvendinti vieną iš daugelio savo socialinių projektų. Juk mes iš jų neužsidirbame pragyvenimui, o vien visokioms įvairioms priemonėms reikia nemažai pinigų“, – teigia menininkas.

Tarpsritiškumas – neišvengiamas

„Labai gerai, kad tarp Asociacijos LATGA skiriamų Jaunojo menininko stipendijų yra ir tarpdisciplininių menų srities stipendija. Šiandieniniame šiuolaikinio meno kontekste tarpsritiškumas dažnu atveju yra neišvengiamas, o kitu atveju ribos tarp menų sričių jau seniai yra išsitrynusios ir peržengusios įprastas meno suvokimo ribas. Turiu pastovų darbą, kuris nelabai siejasi su kūryba ir „suvalgo“ vos ne visą mano laiką, kurį galėčiau skirti kūrybai ar bent idėjų generavimui. Tad atrasti laiko kūrybai yra sunku. Mano kuriami menai yra daugiau parodiniai, instaliatyvūs, eksperimentiniai, jie sunkiau suvokiami kaip lengvai parduodami (ypač kalbant apie Lietuvos meno kontekstą), tačiau, manau, šis požiūris su laiku turėtų keistis“, – sako kitas Asociacijos LATGA įsteigtos Jaunojo menininko stipendijos laimėtojas P. Ramanauskas.

Jis akcentuoja, kad tapyba bei galimi ir „negalimi“ jos raiškos būdai jam visada buvo labai aktuali sritis. „Šiuo metu analizuoju tapybos vizualizacijas šiuolaikiniame kontekste, tyrinėju tapybos koncepcijų ir strategijų variacijas. Taip ir gimė projekto „Refleksijos“ idėja. Šio meninio projekto vizija – vizualus koncentruotas tapybos gidas, konceptualiai apjungiantis ir iliustruojantis įvairius tapybos raiškos būdus“, – sako žinomas Kauno menininkas, surengęs ne vieną asmeninę parodą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Pasak jo, kūriniai, inspiravę meninį projektą „Refleksijos“, jau yra sukurti, tačiau vizija veda daug toliau. „Kalbant apie kūrybinį procesą, jo eigoje neišvengiamai atsiranda dar daugiau kelių, tad bandant įsivaizduoti galutinį rezultatą – parodą „Refleksijos“ – iki galo niekada nebūna aišku, kuo viskas baigsis, nes dažniausiai ir nesibaigia. Vienos mintys pagimdo naujas mintis, o iš vienų idėjų atsiranda kitos – tokiu principu kūrybinis kelias veda jau ilgą laiką. Be abejo, „Refleksijos“ skirtos visiems besidomintiems ir mėgstantiems vizualiuosius menus, tačiau šį kartą bandysiu pamatuoti vizualumo ir konceptualumo santykį bei atrasti tinkamą proporciją“, – dėsto P. Ramanauskas.

Jaunojo menininko stipendijos laimėtojų sąraše taip pat yra fotografas Tadas Kazakevičius, rengiantis fotografinę seriją „Tautos Lietuvoje“, kurioje įamžins visų 154 Lietuvoje gyvenančių tautų atstovus, žinomas žurnalistas ir rašytojas Marijus Gailius, rašantis romaną-antiutopiją „Oro“. Muzikos srities stipendiją laimėjo elektroninės-eksperimentinės muzikos albumą ketinanti išleisti Lina Pranaitytė, audiovizualinių menų – Vaiva ir Ignas Staniai, kursiantys filmą apie dailininką Antaną Kmieliauską, dramos – Ieva Stundžytė, rašanti pjesę „Sekta“. Visi 7 konkurso laimėtojai kas mėnesį visus metus gaus 272 Eur dydžio stipendijas.

Daugiau informacijos apie Jaunojo menininko stipendiją ir jos laimėtojus galima rasti svetainėje www.latga.lt ir Asociacijos LATGA feisbuko paskyroje.