.
2019    03    01

Bahadir Aksan ir Lidijos Kaleinikovaitės paroda Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

Kovo 7 d., 18 val. Kauno fotografijos galerijoje vyks Bahadir Aksan (Turkija) ir Lidijos Kaleinikovaitės parodos atidarymas. Renginio kulminacija – B. Aksan naujo leidinio Daffodil pristatymas, kurio projektas buvo išrinktas geriausiu Self Publish Riga 2018 konkurse. Leidinio išleidimas yra pagrindinis prizas kurį įsteigė Kauno fotografijos galerija kartu su spaustuve Kopa ir popieriaus tiekėju Antalis

Parodoje sukuriama erdvė apmąstyti gyvenimo laikotarpį, kai patirtis ir džiaugsmas susikerta su neišvengiamybe bei su senatve susijusius vyraujančius stereotipus. Eksponuojamuose kūriniuose senatvė suvokiama kaip sukauptos patirties, atminties, apmąstymų, orumo ir drąsos etapas. Visuomenė neatskiriama nuo socialinių tinklų ir jaunystės kulto, tačiau šį kultą lygiagrečiai lydi senėjančios visuomenės problema. Šis bendražmogiškas procesas dažnai reprezentuojamas kaip tai, kas turi būti sustabdyta ar atsukta atgal. Trapumas, nykimas ir mirtingumas tampa senatvės sinonimais, tačiau tai itin ribotai reprezentuoja tik mažą šio gyvenimo laikotarpio dalį.

Bahadir Aksan – Turkijoje gyvenantis fotografas, siekia įamžinti ir atkreipti dėmesį į paribyje likusius žmones. B. Aksan pastaraisiais metais aktyviai dalyvavo grupinėse bei personalinėse fotografijos bei foto knygų parodose Turkijoje ir už jos ribų. Knygos maketas net keliuose konkursuose pateko į finalininkų sąrašus, o Self Publish Riga konkurse 2018 m. leidinio Daffodil maketas buvo išrinktas geriausiu.

Kauno fotografijos galerija išleido nugalėjusį maketą, spaustuvė Kopa suteikė spausdinimo ir įrišimo paslaugas, knygai buvo naudojamas Antalis LT &Antalis LV popierius.

Lidijos Kaleinikovaitės kūryboje momento ir sustabdytos akimirkos samprata atlieka pagrindinį vaidmenį. Santykis su žmonėmis, jų buities, tradicijų ir papročių stebėjimas iš arti yra vienas pagrindinių metodų, kuriais autorė gilinasi į aktualią tematiką. Jos darbams būdingas cikliškumas, repetityvumas ir provokuojantis žvilgsnis ne tik į fotografiją, bet ir į keliamas problemas.

Leidinį remia spaustuvė Kopa, Antalis.

Parodos rėmėjas EPSON Lietuva.