.
2016    03    23

Atviros reziduojančių menininkų studijos VDA Nidos meno kolonijoje

artnews.lt

Saruno Nako kurinio pristatymas

Kovo 25 d. (penktadienį) 17 val. Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje (Taikos g. 43, Nida) bus atviros reziduojančių menininkų studijos. Penki menininkai: Alicja Bielawska (Lenkija), Marija A. Maeser (Austrija), Šarūnas Nakas (Lietuva), Lynette Smith (Australija), Sara Wolfert (Švedija), pristatys vieną arba du mėnesius Nidos meno kolonijoje vykdytus kūrybinius projektus.

Lenkų menininkė Alicja Bielawska koncentruojasi į kasdienybės, mūsų santykių su objektais ir interjeru reikšmes. Nors Alicjos objektai iš tekstilės, metalo detalių, medžio ar molio, – panašūs į kasdienius daiktus, juos menininkė sukeistina pakeisdama jų proporcijas ir mastelius. Rezidencijos metu menininkė kūrė naujas skulptūras bei savo kūrybinę praktiką praplėtė performanso žanru. Kartu su lietuve Kristina Aglaja Skaldina, praktikuojančia šiuolaikinį šokį ir kūno judesio terapiją, Alicja kuria bendrą performansą. Pirmą kartą jis bus pristatomas atvirų studijų metu, o gegužės 4 d. menininkė šiuo performansu atidarys naujų savo kūrinių parodą taip pat naujoje Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) projektų erdvėje „Sodų 4“ (Sodų g. 4, Vilnius). Alicjos Bielawskos rezidencija Nidos meno kolonijoje organizuojama bendradarbiaujant su kultūros tinklaraščiu Culture.pl, kuruotų menininkų rezidencijų programa A-I-R Laboratory bei Lenkijos šiuolaikinio meno muziejumi Ujazdovskio pilyje.

Marija A. Maeser (Austrija) Nidos meno kolonijoje reziduoja pagal rezidencijų mainų programoje kartu su Austrijos Forarlbergo žemėmis. Sužavėta mokslo estetikos menininkė iš šių sričių mokosi komunikacijos ir tyrimo metodikos, o iš ten perimtas sąvokas ir koncepcijas bando pritaikyti kitose srityse. Nidoje Marija A Maeser tyrinėja romantizmą – kokius kūrybos metodus naudojo įtakingiausi romantizmo epochos menininkai, vėliau pripažinti šios epochos pradininkais.

Lietuvių kompozitorius, eseistas, multimedijų menininkas, radijo programų autorius Šarūnas Nakas dviejų mėnesių rezidencijos metu dirbo ties muzikos projektais „Taikinys“ (septynioms virtualioms violončelėms) ir „Šifras“ (fortepijonui, elektrinei gitarai ir transliacijos objektams). Jis taip pat ruošiasi multimedijinei parodai „Juzeliūno kabinetas: modernėjantis lietuviškumas“. Šarūnas Nakas yra šios, Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, 2016-ųjų spalį atsidarysiančios parodos kuratorius ir vienas iš autorių.

Iš Australijos kilusi Lynette Smith domisi dviprasmybe ‒ kaip plačiai ji prasismelkia, kaip formuoja mūsų veiksmus ir patirtį pasaulyje. Dažniausiai net nepastebime tokių ramių ir be sąmonės pastangų besiformuojančių antrinių prasmių, kurios paprastai veikia tik kaip fonas ir veiksmus bei įspūdžius iškelia į pirmą vietą. Nidoje Lynette stebėjo ir ieškojo aplink ją esančių nestabilumo ir nepastovumo ženklų bei būdų, kaip jungti video ir tekstinę medžiagas, tam, kad šios abi raiškos abipusiškai paveiktų viena kitą.

Sara Wolfert (Švedija) rašo pasakojimus ir scenarijus, naudojasi archyvavimo ir įvairiomis apropriacijos strategijomis. Jai įdomūs bendradarbiavimo, bendraautorystės, kūrybos prieinamumo ir atstovavimo klausimai, besiskleidžiantys viešojoje ar pusiau viešojoje erdvėje. Menininkė kartu su kolege Anne-Liis Kogan (Estija/Norvegija) savo projektą Nidos meno kolonijoje vykdė bendradarbiaudamos su Neringos gimnazijos devintokais. Menininkės mokiniams vedė dramos ir scenarijaus rašymo dirbtuves, kartu kūrė mokyklinio spektaklio pjesę, primenančią detektyvų rašytojos Agatos Kristi personažo Puaro istoriją bei ją įgarsino.

***

Nidos meno kolonija yra Vilniaus dailės akademijos padalinys. Nidos meno kolonijos projekto tikslas – kelti dailės ir dizaino edukacijos kokybę ir diegti inovacijas meninio švietimo srityje, skatinti tarptautinį bendradarbiavimą. Įgyvendinant meninių rezidencijų programą siekiama sukurti palankias sąlygas originaliems šiuolaikinio meno projektams. Pagrindinės NMK veiklos formos yra tarptautiniai seminarai, vasaros mokyklos, parodos, konferencijos, video peržiūros ir meninių rezidencijų programa. Birželio, liepos ir rugsėjo mėnesiais NMK vyksta Vilniaus dailės akademijos studentų vasaros praktikos. Ištisus metus NMK vyksta ir kitų organizatorių rengiami projektai.

Iliustracijoje: Šarūno Nako kūrinio pristatymas NMK, 2016.