.
2014    10    13

Algirdo Šeškaus fotografijos paroda Bulgarijoje

artnews.lt

A.Seskus_2

Spalio 10 d. Plovdivo (Bulgarija) fotografijos fetivalyje, Balabanovo meno centre, buvo atidaryta Algirdo Šeškaus fotografijos paroda “Pilka, bet ne pilka”, kurią publikai pristatė Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriau pirmininkas Gintaras Česonis. Sekančią dieną vykusioje konferencijoje buvo peržvelgtos Lietuvos fotografijos aktualijos, pristatyta Kauno fotografijos galerijos veikla.

Plovdyve lietuvių fotografija gerai žinoma jau nuo seno: šiame ilgametyje fotografijos festivalyje antroje praeito amžiaus pusėje savo parodas buvo surengę kone visi Lietuvos fotografijos klasikai, tad nieko keisto, jog ir šįkart lietuvių menininko paroda, pasižyminti netikėtu rakursu į praeitį ir jos kasdienybę, susilaukė išskirtinio tiek publikos, tiek fotografijos ekspertų dėmesio, išprovokavo gausybę prisiminimų bei diskusijų.

A. Šeškus (g. 1945) intensyviausiai kūrė 7–9 dešimtetyje. Menininko kūryba išsiskyrė fiksuojamu objektu ir požiūriu į jį – fotografijose nėra dramatizmo, reikšmingų įvykių, o tik paprasti buvinėjimai, sudarantys foną fotografijai, tarsi ir nesiekiančiai ką nors parodyti. Pagal ano meto kanonus, Šeškaus „neprofesionaliai“ suręstos kompozicijos, neryškūs, be jokios dinamikos ir ekspresijos darbai priminė pradedančiojo mėgėjo bandymus. Pasirinkęs pasyvaus stebėtojo poziciją, menininkas palieka darbus be pavadinimų ir vietų nuorodų, taip dar labiau dekontekstualizuodamas fotografijų turinį.

2013-tųjų metų rudenį Algirdo Šeškaus darbai užsienio žiūrovams buvo pristatyti Tulūzos (Prancūzija) fotografijos galerijoje “Chateau d’Eau”, kur buvo surengta menininko paroda “Pilka, bet ne pilka”. Tuomet į parodos atidarymą susirinko per penkis šimtus meno gerbėjų ir per visą parodos tlaikotarpį pritraukė rekordinį skaičių lankytojų, žiniasklaidoje pasirodė gausybė apžvalgų ir teigiamų recenzijų.

Algirdo Šeškaus paroda Bulgarijoje veiks iki spalio 26 d.