.
2016    11    11

Abstrahuota dvispalvė dykuma Kristinos Inčiūraitės parodoje POST galerijoje, Kaune

artnews.lt

dykumejimas_fragmentas

Lapkričio 17 d., 19 val., POST galerijoje, Kaune, bus pristatyta Kristinos Inčiūraitės personalinė paroda „Dykumėjimas“. Paroda veiks nuo lapkričio 18 iki gruodžio 1 dienos.

Kalbant iš ekologinės perspektyvos, sakoma – kai pažeidžiama dirvos augalinė danga, padidėja erozija, dirva degraduoja. Tai dykumėjimo procesas. Tačiau dykumėjimą šiame projekte galėtume mėginti suvokti kaip susitraukiantį erdvėlaikį: laiko ir erdvės klostės užkloja viena kitą niveliuodamos įvairius parametrus, pagal kuriuos matuojame visuomenėje vyraujantį socialinį, politinį ar kultūrinį klimatą. Tačiau jis toks išsausėjęs, kad geresnio gyvenimo pažadai mirguliuoja kaip dykumos miražas. O tolerancija ir veidmainystė maišosi tarpusavyje, pakyla it smėlio audra ir uždengia horizontą… Pilka ir geltona. Abstrahuotoje dvispalvėje dykumoje pasklinda žemo dažnio garso virpesiai ir sušvilpautų melodijų atgarsiai.

Parodoje pristatomi keli naujausi menininkės kūriniai – audiovizualinė instaliacija „Dykumėjimas“, piešinių ciklas „Masačusetsas, Vašingtonas“ bei ankstesnis menininkės eksperimentinis filmas „Fragmentas kaip priežodis“ (2014), tapęs atspirties tašku šiai personalinei parodai.

Kristina Inčiūraitė gyvena ir dirba Vilniuje. Aktyviai dalyvauja vietinėse ir tarptautinėse šiuolaikinio meno parodose. Jos kūryba buvo pristatyta meno institucijose, tokiose kaip Ukrainos Nacionalinis meno muziejus Kijeve, „Oi Futuro“ kultūros centras Rio de Žaneire, Kalmaro meno muziejus Švedijoje, Šiuolaikinio meno centras „Laznia“ Gdanske, „ar/ge kunst Galerie Museum“ Bolcane, KUMU meno muziejus Taline, „Muzeum Sztuki“ Lodzėje,Mucsarnok“ Budapešte, „NGBK“ Berlyne, „Casino Luxembourg – Forum d’art contemporain“ Liuksemburge, Pori meno muziejus Suomijoje, „Fondazione Sandretto Re Rebaudengo“ Turine, Šiuolaikinio meno centras Vilniuje ir kitose.

K. Inčiūraitės filmai buvo pristatyti tarptautiniuose video ir kino festivaliuose: 28-ajame Kaselio dokumentinių filmų ir video festivalyje, 53-osiose Šiaurės filmų dienose Liubeke, 40-ajame Monrealio festivalyje Nouveau Cinema, 10-ajame East End filmų festivalyje Londone, FIDMarseille tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje ir kituose. Ji dalyvavo menininkų rezidencijose Austrijoje, Suomijoje, Islandijoje, Norvegijoje, Rumunijoje, Švedijoje ir Kinijoje.

Daugiau informacijos: www.inciuraite.lt

Parodos organizatorius: „Kristinos Inčiūraitės studija“

Parodos partneris: „Postprojektai“
Parodą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija

Iliustracijoje: Kristina Inčiūraitė „Dykumėjimas”, 2016, audiovizualinės instaliacijos fragmentas