.
2016    10    19

Laimos Kreivytės paskaita Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

tina-modotti-sovinine%cc%87-kukuruzo-burbuole%cc%87-pjautuvas-1927

Spalio 20 dieną, (ketvirtadienį), 18 val. Kauno fotografijos galerijoje vyks Laimos Kreivytės paskaita „Kalbantys daiktai: fotografės rašo istoriją”.

Dėmesys gyvenamai aplinkai ir daiktų rašomoms istorijoms sieja skirtingų laikų ir kultūrinio konteksto fotografes Tiną Modotti, Sophie Calle ir Aureliją Maknytę. Jų meninė praktika neatsiejama nuo (auto)biografinių tyrimų ir archyvavimo, kai daiktai yra ne fotografijos objektas, bet pretekstas, potekstė ir tęsinys. Laikraščiai, knygos, dienoraščiai – rašytinė ir spausdinta produkcija ne įformina ar paaiškina vaizdą, bet sutrikdo žiūrėjimo procesą. Realybė nusilpnina reprezentaciją, grynąją estetiką persmelkia egzistencinis maudulys. Žiūrovas atsiduria asmeninėje revoliucinėje situacijoje, jei revoliuciją suprasime Lauren Berlant prasme kaip malonumo ir skausmo perskirstymą.

Laima Kreivytė – dailės kritikė ir parodų kuratorė, Vilniaus dailės akademijos ir Europos humanitarinio universiteto dėstytoja. Dirbo kultūros savaitraščiuose „7 meno dienos”, „Literatūra ir menas”, spausdina straipsnius Lietuvos ir užsienio leidiniuose. Surengė per 50 parodų, iš kurių svarbesnės: Kęstučio Zapkaus tapybos retrospektyva ir Marijos Teresės Rožanskaitės „Rentgenogramos” Nacionalinėje dailės galerijoje, Lietuvos paviljonas 53 Venecijos bienalėje, Baltijos paviljonas 3 Prahos bienalėje. „Space Travelers”, AR/GE KUNST galerijoje-muziejuje Bolcane, „Mediacijos” Šiuolaikinio meno centre.

Iliustracijoje: Tina Modotti. Šovininė, kukurūzo burbuolė, pjautuvas. 1927