.
2016    06    13

VDA „Meno celės“ „Kultūros naktyje“

artnews.lt

meno celes

„Meno celės“ yra kasmetinis Vilniaus dailės akademijos bendruomenės žvilgsnis į save ir atsivėrimas platesnei publikai. Tuo metu lankytojams atsidaro ne tik Akademijos įprastos ekspozicinės erdvės, bet ir įvairiausi „užkulisiai“, kuriuose galima išvysti parodas, akcijas, performansus ir koncertus.

Šių metų renginio tema – „Tikėjimas“. Įsikūrusi buvusio vienuolyno ansamblyje ir kitų sakralinių pastatų apsuptyje, Akademija ir šiandieniniame pragmatinės kūrybinės ekonomikos pasaulyje išlieka savotiška tikėjimo bendruomene. Kuo tiki jos nariai? Mažų mažiausiai tuo, kad meninė kūryba ir meno studijos yra prasminga ir reikalinga veikla, o menas turi ne tik materialinę vertę. Taip pat ir pats meno suvokimas reikalauja tikėjimo – ten, kur kiti mato tik paprastus objektus ar veiksmus, „tikintys“ atpažįsta svarbias idėjas. „Meno celės“ yra vienas iš bandymų skleisti šį meninį „tikėjimą“ platesniuose visuomenės sluoksniuose.

Pagrindinė 2016 m. „Meno celių“ paroda VDA „Titanike“ siekia atskleisti skirtingas žodžio „tikėjimas“ reikšmes šiuolaikiniame meno studijų ir meninio gyvenimo kontekste per atrinktus įvairių pakopų studentų baigiamuosius darbus. Parodos kuratorius – kultūros tyrinėtojas ir kuratorius, VDA dėstytojas Jurijus Dobriakovas.

Šalia pagrindinės parodos, kitose VDA erdvėse „Kultūros nakties“ metu bus pristatyti studentų individualūs ir grupiniai projektai, vyks gyvi renginiai.

Renginių programa:

12-02 val. Marijos Švedaitės instaliacija „Kubas“ | VDA Naujieji rūmai, prie Fluxus tilto (Malūnų g. 5)

12–00 val. VDA Tekstilės programos baigiamųjų darbų paroda | VDA galerija „Artifex“ (Gaono g. 1)

17 val. Jono Aničo įvietinto meno instaliacijos „Krematoriumas“ atidarymas | VDA Senieji rūmai, II-asis vidinis kiemas (Maironio g. 6)

18 val. Pagrindinės „Meno celių 2016“ parodos „Tikėjimas“ atidarymas, „Jaunojo dizainerio prizas 2016” apdovanojimai ir parodos atidarymas | VDA parodų salės „Titanikas“, 1 a. (Maironio g. 3)

18 val. Šviesos dizaino paroda „Tebūnie šviesa“ | Galerija „Dizaino šiltnamis“, VDA parodų salės „Titanikas“, III a. terasa (Maironio g. 3)

18 val. Eglės Prokopavičiūtės, Ievos Tarejevos ir kitų studentų individualios ekspozicijos įvairiose VDA erdvėse (sekite „Meno celių“ lipdukus)

18-02 val. VDA Fotografijos ir medijos meno katedros ir Čiurlionio namų vieno vakaro paroda „Ramintoja – meno sandėlis“ | Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia (Savičiaus g. 15)

19-19.30 val. Ekologiško dizaino projekto „REED“ nugalėtojų apdovanojimai ir parodos atidarymas | VDA parodų salės „Titanikas”, 112 aud. (Maironio g. 3)

19-20 val., 22-23:00 val. Susitikimas su Algirdu ir Remigijumi Gataveckais bei pokalbis apie šiuolaikinį piešinį, tapybą ir menininko pašaukimą | VDA galerija „Akademija“ (Pilies g. 44)

19 val. CACA (Contemporary Art Centre Active) erdvės atidarymas | VDA Naujieji rūmai, kiemelis (Malūnų g. 5)

19-01 val. Juozapo Švelnio instaliacija „Membrana“ | Galerija „5 malūnai“ (Malūnų g. 5)

19.30 val. „Skrydis“ – VDA Kostiumo dizaino katedros studentų baigiamųjų darbų pristatymas | VDA Naujieji rūmai, Šachmatinė salė (Malūnų g. 5)

20 val. Audimo tradicinėmis kaimo staklėmis kūrybinės dirbtuvės | Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerija „Židinys“ (Dominikonų g. 15/1)