.
2016    01    25

Zino „Plagiatas“ pristatymas ir diskusija ŠMC skaitykloje

artnews.lt

plakatas PLAGIATAS 2

Architektūros kultūros ir kritikos platforma ir architektūros galerija „Nulinis laipsnis“ pristato 2015 m. ziną tema “Plagiatas” ir kviečia į diskusija, kuri vyks 2016m. sausio 26 d. 18 val.  ŠMC skaitykloje. Jos metu taip pat visuomenei bus pristatomas “Plagiato meninis architektūros projektas”.

Dalyvauja: filosofas Nerijus Milierius, sociologė Dalia Čiupailaitė, semiotikas, architektas Justinas Dūdėnas, architektas, zino “Plagiatas” redaktorius Martynas Mankus, architektas Tomas Grunskis.

Daugiau apie ziną “Plagiatas”: www.0-x.eu,

Virtualus zino pristatymas: http://www.0-x.eu/uncategorized/plagiatas-virtualus-zino-pristatymas/

_0*- motto:

“Nulinis laipsnis matematikoje duoda vieneto reikšmę:  “Iš nieko – kažkas, iš labai sudėtingo – į paprastą”.

_0*- misija:

šiuolaikinės architektūrinės kritikos ir kultūros sklaida, propagavimas ir švietimas skirtingoms visuomenės grupėms  ir architektų bendruomenei.

 

_0* Nulinis laipsnis yra nepriklausoma architektūros kultūros ir kritikos platforma, užsiimanti sklaida, skirta reikšti analitinę – tarpdalykinę architektūros kritiką, kuri galimai įtakotų, keistų, turtintų bei praplėstų architektūros kultūros lauką Lietuvoje. Jos veikla – leidyba, kultūrinės veiklos organizavimas, reiškinių analize ir propagavimu Lietuvoje bei užsienyje. Nulinis laipsnis ir vienas iš jo steigėjų įkūrė pirmąją Lietuvoje nepriklausomą konceptualiosios architektūros galeriją Vilniuje. Tiek Architektūros kultūros ir kritikos platforma, tiek ir Architektūros galerija veikia kaip santykių tarp architektūros ir visuomenės katalizatorius bei neformalios architektūros kultūros ir kritikos terpė. „Nulinis laipsnis“ organizuoja alternatyvios architektūrinės kultūros parodas, kritiką. Bendradarbiauja su esančiomis visuomeninėmis organizacijomis. Idėjos reiškiamos probleminių ir atvirų diskusijų bei architektūros kritikos leidinio – zino pagalba  “Nulinis laipsnis” lietuvių ir anglų kalbomis. Jis skirtas plėtoti architektūros, kaip sociokultūrinio reiškinio kokybę Lietuvoje ir skatinti kritikos, tyrimų formavimą.

_0*-  tikslai:

– padėti ir galimai įtakoti laisvos architektūrinės kritikos atsiradimą ir jos kultūros raidą Lietuvoje;

Supažindinti visuomenę su architektūrinės kultūros alternatyvomis, kurios artintų architektūrą prie visuomenės; Taip galimai palaipsniui įtakoti architektūros kokybės kaitą Lietuvoje. Sudaryti galimybę jaunesnei architektų kartai realizuoti ir skleisti eksperimentines architektūros idėjas. Sudaryti platformą eksperimentiniam ir alternatyviam mąstymui ir idėjų sklaidai, kas gali įtakoti architektūros kokybės kaitą ir naują jos kontekstualumą, bei tapatumą. Skleisti architektūros kritikos kultūrą Lietuvoje; Atverti diskusiją apie Lietuvoje aktualius architektūros reiškinius tarptautinei auditorijai. Keistis patirtimi ir įžvalgomis su užsienio architektais bei miesto kultūros teoretikais, teikiant pirmenybę Baltijos regiono procesams.

_0*-  skirtas:

visoms architektų kartoms ir jų atstovams šviesti, kurie nebemąsto apie architektūrą kaip apie profesiją ar amatą, bet kaip apie kultūrinį reiškinį ir veiklą viršijančią architektūros praktikos ar amato ribas. Bendruomenėms ir jų edukacijai, kurioms rūpi architektūros kokybės klausimai. Visuomenės grupėms šviesti, kuri reaguoja į architektūros raidos procesus bei faktus. Jaunimo edukacijai, siekiant suformuoti kritinio mąstymo pamatus ir skatinti domėjimąsi architektūros kokybe.

_0*-  reikia,

nes architektūros kritikos tradicijos ir jos sklaida visuomenei Lietuvoje dar nėra susiformavusi. Architektūros kritikos kokybė ir vertės (bei vertybių sistema)dar vis siektinas dalykas. Tai, kas atsiranda kaip architektūros kritikos praktika šiandien, retai išeina už uždarų profesinių ar mokslinių leidinių ribų, kurie nėra plačiai prieinami visuomenei ir pačiai architektų bendruomenei. Tuo pat metu neretai ši kritika stokoja objektyvumo, atvirumo ir su architektūra siejamo teorinio bei sociokultūrinio konteksto. Ji dažnai – paviršutiniška ir paremta emociniu ar vien tik estetiniu vertinimu.

Platformos veiklos ribos pirmiems metams – apima Baltijos šalis, kuriose veikla būtų pristatoma skirtinguose architektūros renginiuose. Zino straipsniams ir kritikai numatoma bendradarbiauti su  autoriais iš užsienio