.
2015    06    16

Modernaus ir šiuolaikinio Latvijos meno paroda „30 iš 30“ Vilniaus „Pamėnkalnio“ galerijoje

artnews.lt

plakatas(2)

Birželio 19 d. (penktadienį) 19 val.  Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius), atidaroma modernaus ir šiuolaikinio Latvijos meno paroda „30 iš 30“.

Šališkoje ir kartu objektyvioje parodoje pristatoma trisdešimt dailės ir šiuolaikinio meno kūrinių, siūlančių peržvelgti veik tris nepriklausomos Latvijos meno dešimtmečius ir ryškiausias latvių meno kryptis nuo 1990 m. iki šių dienų. Kuratoriai nesiekia pateikti chronologine ar akademine logika paremtos retrospektyvos, bet vienoje erdvėje pristato kiekvieno etapo meninį skerspjūvį.

90-tieji Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, žymėjo esminius naujų išraiškos priemonių ieškojimus, pirmąją objektų, instaliacijų, tarpdisciplininio meno bangą, vertybiniu požiūriu glaudžiai susijusią su egzistencialistine pasaulėjauta. Pirmasis XXI a. dešimtmetis išsiskyrė eksperimentais šiuolaikinių medijų (video, garso, skaitmeninio / elektroninio meno) lauke, o pastarieji penkeri metai liudija ne tik neribotas raiškos formas ir turinio įvairovę, bet ir sugrįžimą link grynųjų meno šakų (tapybos, skulptūros, grafikos, fotografijos ir kt.) tradicijos. Įdomu tai, kad daugelis prieš kelis dešimtmečius sukurtų kūrinių šiandienos geopolitinėje situacijoje atrodo dar aktualesni ir siunčia stipresnę žinią nei jų sukūrimo laikotarpiu.

Parodos dalyviai: Ivars Mailītis ir Inese Mailīte, Miķelis Fišers, Leonards Laganovskis, Kristaps Ģelzis, menininkų grupė Famous Five, Jānis Mitrēvics, Maija Kurševa, Ēriks Božis, Katrīna Neiburga, Kaspars Podnieks, Kristiāns Brekte, Artūrs Bērziņš, Ivars Drulle, Kristaps Ancāns, Andris Vītoliņš, Margrieta Dreiblate, Andris Eglītis, Anna Heinrihsone, Ginters Krumholcs, tekstinė grupė Orbīta, Krišs Salmanis, Kirils Panteļejevs, Gļebs Panteļejevs.

Parodos kuratoriai: Raimonds Kalējs, Uldis Jaunzems–Pētersons.

Paroda Pamėnkalnio galerijoje vyks iki liepos 11 d.