.
2012    04    23

„Katinėlis & Gaidelis“ pristato: Paulina Eglė Pukytė ir Linas Jablonskis galerijoje „Artifex“

artnews.lt

Balandžio 24 d., antradienį, 18 val. Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1) „Katinėlis & Gaidelis“ pristato Paulinos Eglės Pukytės judančius vaizdus „Dialogas“ (I, II) ir „Metamorfozė“, Lino Jablonskio piešinių seriją „Išsirišę meilės siūlai“ bei porą kitų dalykų.

Abu menininkai dirba su rasta medžiaga, ją aproprijuoja, sluoksniuoja, išderina, sugretina, permontuoja. Taip jie žaidžia ir su vizualiais artefaktais, ir su gerai žinomomis istorijomis. Pukytės video ir animacijoje galima įžiūrėti Kafkos ir Becketto parafrazes: iš literatūros apie grožį ir kūno tobulinimą siaubingai sukaustytais judesiais (pagal instrukcijas) „išropoja“ moteris, o du valkatos, bardamiesi tarsi vienas su kitu, nors iš tiesų visai skirtingose vietose, ir vėl amžinai laukia Godo. Jablonskis perpasakoja Napoleono ir Žozefinos, Šopeno ir Žorž Sand, Hitlerio ir Evos Braun, Cezario ir Kleopatros meilės istorijas, tačiau tuose neva komiksuose taip nieko iš tikrųjų ir neįvyksta.

Kas yra tie „tarpusavio santykiai“ ir ar apskritai egzistuoja toks dalykas kaip susikalbėjimas?

Paroda turėjo vadintis „Nutrūkę meilės siūlai“, bet vėliau Jablonskis dėl niekam nežinomų priežasčių nusprendė šį pavadinimą pasilikti tik sau, o „nutrūkę“ pakeitė į „išsirišę“ (nes tai toli gražu ne tas pat), nors teigia, kad būtent taip ir vadinosi nuo pradžių.