.
2022    04    29

„Zabolis Art Prize“ paskelbė tapybos konkurso laimėtojus: geriausi darbai bus eksponuojami parodoje

artnews.lt

Investicinės grupės „Zabolis Partners“ kūrybinė iniciatyva „Zabolis Art Prize“ paskelbė šių metų tapybos darbų konkurso nugalėtojus. Jiems skirti piniginiai prizai, o 20-ies geriausių kūrinių paroda iki gegužės vidurio bus eksponuojama Vilniaus dailės akademijoje.

„Zabolis Art Prize“ įvairių sričių menininkų kūrybinę veiklą skatina nuo pat 2009-ųjų. Šiemet konkurse dalyvauti pakviesti 18-25 metų dailininkai tapytojai. Jų prašyta pateikti darbus temai „Rooted in Vilnius“ („Įsišaknijęs Vilniuje“) ir taip perteikti savo apmąstymus apie tai, ką vis globalesniu tampančiame pasaulyje reiškia ypač giliai suaugti su savo miestu Vilniumi.

„Zabolis Partners“ steigėjas ir konkurso mecenatas Alvydas Žabolis įsitikinęs, kad verslas ar kita ekonominė veikla gali būti tik tiek kurianti vertę, kiek vertinga yra ta kultūra, kurioje ji gimsta. Anot jo, Vilniaus jaunųjų kūrėjų įnašas į kultūrą bei tikėjimas savo miestu bei jo bendruomene yra ypač svarbus.

„Svarbu, kad kuriantis žmogus žinotų, kad ir Vilniuje yra meno mecenatų, jog nebūtina važiuoti į Londoną ar Niujorką, bet galima kurti ir mūsų augančiame mieste, kuriame siekiame sutelkti visą kūrybinį verslo, meno ir mokslo potencialą“, – teigė A. Žabolis.

Baiminosi dėl temos sudėtingumo

Konkursui jaunieji tapytojai šiemet pateikė pusšimtį kūrinių, o juos vertino „Zabolis Partners“ grupės bendruomenė ir profesionalai iš Vilniaus dailės akademijos (VDA).

Pasak tapytojos ir VDA lektorės Vitos Opolskytės, šių metų tema buvo gan kebli ir sunkiai pasiduodanti tapybos medijai, tad konkurso pradžioje būta nerimo, ar pavyks sulaukti įdomių, originalių, vizualiai patrauklių bei temą atliepiančių kūrinių.

„Tačiau išvydusi konkurse dalyvaujančius paveikslus nurimau – autoriai šia gana siaura ir literatūriška tema pasinaudojo meistriškai. Jaunieji dailininkai pateikė labai įvairių ir skirtingų temos variacijų: nuo žydinčių bažnyčios mūrų iki „išskrendančios“ Gedimino pilies portreto“, – teigė V. Opolskytė.

Anot jos, kūriniuose dominavo žmogaus figūra, tačiau sulaukta ir abstrakcijų, peizažų ar interjerus vaizduojančių kūrinių.

„Zabolis Partners“ grupės sudaryta komisija slapto balsavimo būdu iš visų konkursui pateiktų tapybos darbų atrinko 20 geriausiai tematiką atspindėjusių kūrinių. Visi jie iki gegužės 12 dienos bus eksponuojami Vilniaus dailės akademijoje.

„Konkurso darbus vertinome pagal jų vizualinę išraišką ir kūrybiškumą, tačiau svarbiausia buvo originali temos interpretacija“, – aiškino „Zabolis Partners“ įmonių grupės plėtros direktorius Guido Wolf.

Tapytojos V. Opolskytės vertinimu, nepaisant skirtingų kūrinių atlikimo technikų bei priemonių, pateiktų paveikslų dydžio, finalinė ekspozicija išliko ne tik įvairi, bet ir stipri.

Laimėtojus atskleidė parodos atidarymo metu

Finalininkų kūriniai slaptam komisijos balsavimui buvo pateikti antrą kartą, o susumavus rezultatus paaiškėjo ir nugalėtojai. Juos „Zabolis Art Prize“ konkurso organizatoriai paskelbė ir piniginiais prizais apdovanojo ketvirtadienį, parodos atidarymo metu: už pirmąją vietą skirti 1500, už antrąją – 1300, o už trečiąją – 1000 eurų.

Pirmoji vieta atiteko 21 m. VDA Tapybos studentui Adomui Rybakovui už darbą „Be pavadinimo“. Į jį tapytojas kalkinio popieriaus pagalba perkėlė autentišką durų staktą iš buto, kuriame augo su seserimi, taip įamžindamas savo ryšį su gimtuoju miestu Vilniumi.

„Ant staktos nubrėžtos augimo žymės – besikeičiančių etapų mūsų gyvenime ir gimtajame mieste liudijimai. Interjero detalės asocijuojasi su laiku, praleistu Vilniaus gatvėse, prisiminimais, sutiktais žmonėmis, liūdesiu ar džiaugsmu“, – teigė A. Rybakovas.

Antrąją vietą komisija skyrė Šiaulių universitete, menų fakultete studijas baigusiai 25-erių metų menininkei Gintarei Urmonaitei už tapybos darbą „Impulsas“. Jame tapytoja vaizduoja troleibusus, kaip Vilniaus akcentą atspindinčią jėgą, nenutrūkstančią miesto gyvybę.

„Vilniaus miestą įsivaizduoju kaip vientisą organizmą, kurio gyvybiškai reikalingą judėjimo procesą palaiko nuolat gatvėse zujantys troleibusai. Kontaktiniais tinklais apsiraizgiusiais virš gatvių it kokiomis arterijomis perduodami energijos impulsai leidžia troleibusams kursuoti gatvėmis, apjungti skirtingus miesto rajonus, palengvinti žmonių judėjimą ir kasdienybę“, – aiškino G. Urmonaitė.

Trečioji vieta komisijos sprendimu atiteko 25 m. Laurynui Vaitkui už darbą „Ikaras“. VDA Produkto dizaino magistrantūros studentas teigė, kad jo kūrinys yra dedikuotas Vilniuje įsišaknijusioms istorijoms, kurios toliau gyvena savo gyvenimą svetur.

„Tikslas – decentralizuoti Vilnių, atitraukti dėmesį nuo geografinių apribojimų. Prikelti pasakojimus, kurie atkuria patirtis išgyventas Vilniuje. Pagrindinė naratyvo linija tampa ne objektai ar fizinė sostinės aplinka, o tai, kaip kiti žmonės matė ir prisimena buvimą Vilniuje“, – sakė L. Vaitkus.

Paskatino ir kitus kūrėjus

Šiemet be finalinio trejetuko nutarta paskatinti ir kitus tapytojus, kurie sulaukė daug „Zabolis Partners“ bendruomenės simpatijų. Išskirti darbai – Viltės  Kirlytės „Amžinybę praleisti“, Beno Liandzbergio „Iš poeto dienoraščio“ ir Kotrynos Onaitytės „Trys Mūzos“. Šiems jauniesiems tapytojams parodos metu įteikti dovanų kuponai.

Pasak G. Wolf, jau daugiau nei dešimtmetį vykdoma kūrybinė iniciatyva „Zabolis Art Prize“ leidžia ne tik paskatinti kūrėjus, bet prisideda ir prie įmonės kultūros ugdymo bei skatina pačių darbuotojų sąmoningumą remti skirtingas menines iniciatyvas.

„Esame dėkingi menininkams, kad ėmėsi šio iššūkio. Gauti darbai – tikrai verti dėmesio, jau žinome net pavyzdžių, kuomet mūsų kolektyvo nariai tiesiogiai tariasi su jaunaisiais kūrėjais dėl galimybės įsigyti jų darbus. Tai taptų papildoma paskata menininkams“, – pažymėjo G. Wolf.

Tarptautinė investicinė grupė „Zabolis Partners“ vysto verslą nekilnojamojo turto, elektroninės prekybos, finansinių ir aukštųjų technologijų, atsinaujinančios energetikos ir švietimo skaitmenizavimo srityse.