.
2013    03    06

„Wolfgang, is that you?“ - projektas galerijos „Vartai“ fortepijonui

artnews.lt

ugnius gelguda ir neringa cerniauskaite

Kovo 12 – 22 d. į galerijos „Vartai“ veiklą įsiterps Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės kūrinys „Wolfgang, is that you?“ (liet. Wolfgangai, tai tu?).

Pianistų pirštai kalbins peržiūrių kambaryje meno kūrinių apsuptyje stovinčio fortepijono klavišus, o instrumentas – lankytojus. Dvi savaites vyksiantys fortepijono ir lankytojų susitikimai palikti atsitiktinumui – kiek žiūrovų grojimo metu lankysis parodoje, tiek klausytojų turės fortepijonas.

Juodas fortepijonas stebėjo šiuolaikinio meno raidą nuo pirmųjų nepriklausomybės metų iki šiol, tapęs neatskiriama galerijos dalimi. Jo skleidžiamos muzikos buvo klausomasi koncertuose, arba masyvus „kūnas“ slepiamas baltose dėžėse, panašiose į pačios galerijos erdves. Neįmanoma nepastebėti jo juodumo įamžintose atidarymų akimirkose ir ekspozicijų dokumentacijose. Visą šį laiką jis buvo supamas meno objektų, kurių pobūdis per dvidešimt metų pakito neatpažįstamai. Su kintančiose parodose išdėliotais kūriniais jis užmegzdavo vis naujus pokalbius, įtraukdamas juos į nenumatytus prasminius ryšius, pratęsdamas jų suvokimą ar prisiimdamas visą kompozinį ekspozicijos svorį.

„Wolfgang, is that you?“ prakalbina šį kartu su galerija ir meno raida keliaujantį objektą, dar vieną meno istorijos dalyvį, kurio pasakojimą galima išgirsti tik natomis.

Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė bendradarbiauja nuo 2009 m. Jų bendrų parodų sąraše –Solo fotografijos galerijai, Vilniaus fotografijos galerija, Vilnius, 2009 (solo paroda), Dabar labiau nei bet kada, Šiuolaikinio meno centras, Vilnius, 2012 (solo paroda), Space Travellers, ar/ge Kunst, Bolzano, Italija (2013). Šiuo metu jie gyvena ir kuria Brukline, Niujorke.

Iliustracijoje: João Paulo Feliciano parodos galerijoje VARTAI fragmentas, 2009. Nuotrauka: galerija VARTAI.

Ugnius_Gelguda Neringa_Cerniauskaite_Wolfgang_is_that_you_gallery_Vartai_2013

Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė, Wolfgang, is that you?, 2013. Muzikiniai performansai galerijoje VARTAI. Nuotrauka: Robertas Narkus.