.
2017    02    21

Vyginto Orlovo paroda „dar prieš ištariant žodį, prasmė jau buvo pakitusi“ galerijoje „Artifex“

artnews.lt

dokumentacija 2015 ref-inter cntrs x (1)
Vasario 23 d. 18 val.VDA Tekstilės galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1, Vilnius) atidaroma VDA doktoranto Vyginto Orlovo personalinė paroda „dar prieš ištariant žodį, prasmė jau buvo pakitusi”. Kovo 4 dieną 16 val. vyks autoriaus performansas.

Vygintas Orlovas (g. 1989) jau ankstyvojoje meninėje kūryboje pradėjo domėtis garso ir vaizdo ryšiais, eksperimentuoti su garso vizualine raiška analoginiais ir skaitmeniniais būdais. Jam įdomu atrasti ne tik netikėtus sąskambius, bet ir vizualiai intriguojančius, akį patraukiančius vaizdus. Tai kas nematoma padaryti matoma, atrasti būdus perteikti vienų juslių patirtį kitomis.

Kaip prasmė pakinta garsą išvertus į vaizdą, bandant mintis paversti žodžiais ir yra pagrindinis šios parodos leitmotyvas, atsispindintis jau parodos pavadinime. Tai rodo, kad kūrėjui svarbus komunikacinis meno aspektas. Komunikacijoje dažnai atsiranda tarpininkas, tačiau jo buvimas daro įtaką informacijos perdavimui. Kuo trumpesnis informacijos kelias nuo siuntėjo iki gavėjo, tuo gauta žinutė panašesnė į išsiųstąją. Tačiau nors šioje parodoje garso ir vaizdo technika visgi tarpininkauja žiūrovo komunikacijai su kūriniais, bandoma išvengti minties vertimo į kalbą ir tos kalbos interpretavimo gavėjo sąmonėje. Mat, pasak menininko, viso to nereikia, nes viskas kas kalboje įmanoma – visos idėjos, žodžiai, sakiniai, tekstai, garsų ir raidžių kombinacijos – jau yra užrašytos ir išsaugotos.

Taip parodoje atsiranda ir J. L. Borges apsakymo „Babelio biblioteka“ motyvas. Ši biblioteka pilna 410 puslapių knygų, kuriose užrašyta viskas, kas tik įmanoma, visomis kalbomis. Tačiau, kad ir parodoje atsivertus vieną iš šios bibliotekos knygų, atrodys, kad dauguma teksto išvien kakofonija ir raidžių kratiniai, ir tik kantriai ieškant joje bus galima atrasti tai, kas knygoje parašyta būtent apie šią parodą.

Pirmojoje personalinėje parodoje menininkas ketina pristatyti ne anksčiau sukurtus darbus, bet įvesti žiūrovą į kūrybos procesą, paversti žiūrovą dalyviu. Kaip Babelio bibliotekoje nėra vienodų knygų, taip gal šioje parodoje nebus ir pasikartojančių garso-vaizdo kombinacijų. Žiūrovas dalyvaudamas interaktyviose instaliacijose galės daryti įtaką ekranuose matomam vaizdui. Ir nors žmogus fiziškai negali skleisti didelio kiekio visiškai skirtingų garsų, ir galbūt vieno žiūrovo kontribucija mažai skirsis nuo sekančiojo, mažai tikėtina, kad ji bus tokia pati. Akimirką tai kas nematoma, galbūt suvokiama kitomis juslėmis, arba tik nujaučiama, pasirodys labiausiai mūsų gyvenimuose dominuojančia regos jusle.

Rasa Kavaliauskaitė

meno kritikė, kuratorė

Knyga: vsxhpvtsytodhk,vd sb, puslapis: 169

Paroda veiks iki kovo 9 dienos.