.
2011    05    17

Videointerviu su Deimantu Narkevičiumi

artnews.lt

Deimantas Narkevičius –  vienas iš plačiausiai žinomų ir pripažintų tarptautinėje meno scenoje lietuvių skulptorius ir videomenininkas. Meno gerbėjai Lietuvoje menininką, ko gero, pirmą kartą įsiminė ir nuo to laiko aktyviai sekė nuo 1994 m., kuomet Narkevičius pristatė savo kūrinį „Per ilgai ant paaukštinimo“ – vyriškų batų porą, sklidinai pripiltą druskos. Pastarąjį kūrinį, beje, galima išvysti Nacionalinės dailės galerijos nuolatinėje ekspozicijoje.

Vis dėlto Narkevičiaus kūrybą šiandien žiūrovai labiau tapatina su autoriaus sukurtais videofilmais, savo raiška ir turiniu balansuojančiais tarp dokumentikos ir meninių filmų, kino, kontekstų. Pasak paties menininko, stipresnę įtaką jam padarė ne kino, o specifinė sovietinės televizijos reportažų estetika: grubiai išryškinti bei montuoti 16 mm kamera nufilmuoti septyniasdešimtųjų vietinės ir Maskvos televizijos naujienų reportažai savo eksperimentine forma panašėjo į amerikiečių nepriklausomų filmų kūrėjų darbus, tačiau, kitaip nei meniniai filmai, jie spraudė savo ideologinę tikrovę į dokumentiškumo struktūras. Menininko filmų sąraše – darbai  „Istorija“ (1998), „Lietuvos Energija“ (2000), „Kartą XX amžiuje“ (2004) „Genties išnykimas“ (2005), „Galva“, „Aplankant soliarį“ (2007), „Į nežinomybę“ (2009), „Ausgetraümt“ (2010) ir kiti.

D. Narkevičius dalyvavo daugelyje parodų įvairiose šalyse, atstovavo Lietuvą 49-ojoje Venecijos bienalėje (2001), dalyvavo skulptūrų projekte Münster’07, 2009 m. surengė retrospektyvines personalines parodas „Vieningas gyvenimas“ Berno Kunsthalėje (Šveicarija), Van Abbemuseum Eindhovene (Nyderlandai), Nacionaliniame Reina Sofia muziejuje Madride (Ispanija). 2008 m. apdovanotas prestižine Vincento van Gogho premija už menininko kūrybos aktualumą ir svarbą šiuolaikiniame mene bei Lietuvos nacionalinės meno ir kultūros premija.

Menininkas taip pat kelerius metus dirbo kuratoriumi Šiuolaikinio meno centre, ankstyvajame šios institucijos vystymosi laikotarpyje. Dėl šių aplinkybių Lietuvos meno pasaulyje menininkas viešai ir privačiai buvo kritikuojamas už neva naudojimąsi šios svarbiausios šalyje šiuolaikinio meno institucijos ryšiais ir galia, statant savo meninę karjerą. Šiame „Idėjų biržoje“ pateiktame penkiolikos minučių video interviu (ar veikiau Deimanto Narkevičiaus video-monologe) menininkas išreiškia savo pozicijas institucijos ir menininko santykių tema, o taip pat kalba apie savo (as)meninius iššūkius ir santykį su vietiniu meno kontekstu.

Video interviu autorius – Evaldas Jansas.