.
2023    05    18

Venecijoje atidaromas „Vaikų miško paviljonas“, atstovaujantis Lietuvai 18-oje Tarptautinėje architektūros parodoje „La Biennale di Venezia 2023“

artnews.lt

Ketvirtadienį po pietų Venecijos architektūros bienalėje atidaromas „Vaikų miško paviljonas“. Atidarymo kalbas sakys garbūs svečiai, tarp kurių – kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, Lietuvos ambasadorė Italijoje Dalia Kreivienė, Vilniaus dailės akademijos rektorė Ieva Skauronė ir paviljono komisarė Ines Weizman. Renginio metu taip pat skambės Tuomas Toivonen gyvo garso performansas.

„Vaikų miško paviljonas“ sukurtas kaip žaidimų peizažas, skirtas atkreipti dėmesį į savitą vaikų būdą stebėti, daryti išvadas, apibūdinti mišką, jį paaiškinti ir reikalauti agentiškumo jį formuojant. Projekte sujungiami atradimai ir darbai, sukurti greta Vilniaus ir Kuršių nerijos apylinkių miškuose, taip pat Paljakanvaros (Suomija) sengirėje vykusių užsiėmimų su vaikais. Lydimi architektų, aplinkosaugos edukatorių, aktyvistų, menininkų ir miškininkų, vaikai buvo supažindinti su mąstymu apie mišką kaip apie derybomis formuojamą erdvę, kurioje nė vienas veikėjas neturi pagrindinio vaidmens.

Lauke vykusių užsiėmimų metu vaikai tyrinėjo mišką įvairiais masteliais ir juslėmis, stebėjo kerpių augimo dėsningumus, per papildytąją realybę gilinosi į cheminės taršos molekules ir klausėsi senosios medienos bei gyvų medžių reverberacijas skleidžiančių styginių instrumentų garsų. Parodoje pristatoma iš šimtamečių kalnapušių šakų pagaminta abėcėlė, išdidintų šešėlių erdvė ir kompiuteriu sugeneruotų sporų bei gleivūnų formos. Paviljono lankytojai bus kviečiami žaisti ir mokytis apie miškus kaip apie architektūros ir infrastruktūros erdves – gamtinių sistemų aplinkas, valdomas, eksploatuojamas ir reguliuojamas žmogaus, technologijų, pramonės šakų, institucijų bei agentūrų, – bet sykiu ir nykstančios biologinės įvairovės erdvę.

Priešais Venecijos Arsenalą įsikūręs paviljonas bus atviras lankytojams nuo gegužės 18 d. iki lapkričio 26 d. Lankymas nemokamas.

Vaikų miško paviljono“ atidarymo programa 

Ketvirtadienis, gegužės 18 d. 

15 val. Sveikinimo žodis ir įžanga
Kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė
Lietuvos ambasadorė Italijoje Dalia Kreivienė
Vilniaus dailės akademijos rektorė Ieva Skauronė
Paviljono komisarė Ines Weizman
Kuratoriai Jurga Daubaraitė, Egija Inzule ir Jonas Žukauskas

16 val. Tuomas Toivonen gyvo garso performansas
naudojant medienos dalis, stygas, medinius plaktukus, vibracijas, balsą, kvėpavimą, elektroniką ir lauko įrašus

Papildomi Tuomas Toivonen gyvo garso performansai
Gegužės 17 d., trečiadienį, 18 val.
Gegužės 18 d., ketvirtadienį, 18 val.
Gegužės 19 d., penktadienį, 18 val.

Dalyvauja: Aistė Ambrazevičiūtė, Sengirės fondas, Gabrielė Grigorjevaitė, Laura Garbštienė, asociacija „Mustarinda“ (Tiina Arjukka Hirvonen, Michaela Casková, Robin Everett, Riitta (Nyyskä) Nykänen), Mantas Peteraitis, „Kūrybingumo mokykla“ (Kristupas Sabolius), „New Academy“ (Ikko Alaska, Nene Tsuboi, Tuomas Toivonen), „Urbonas Studio“ (Nomeda ir Gediminas Urbonai), Kornelija Žalpytė
Kuruoja: Jurga Daubaraitė, Egija Inzule, Jonas Žukauskas

Organizuoja: „Neringos miško architektūra“
Įgyvendina: Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija
Partneris: „Centre for Documentary Architecture“
Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Neringos savivaldybė, Šiaurės šalių kultūros centras, Baltijos kultūros fondas