.
2012    01    05

VDA studentų paroda „Pasportas“ „Kairė-dešinė“

artnews.lt

 

Sausio 10, 18.00 val. 
galerijoje „Kairė-dešinė“ (Latako g. 3, Vilnius) atidaroma Vilniaus dailės akademijos studentų paroda „Pasportas“.

„Pasportas“– terminas, menininko sąmonėje turintis kelias reikšmes. Kūrinio pasportavimas visų pirma – klasikinio meno kūrinio pateikimo viešam jo (į)vertinimui norma ir „geras tonas“. Kitos prasmės (anglų k. passport – „pasas“, prancūzų k. passe partout – „praeina visur”) byloja apie asmens tapatybę liudijantį dokumentą, kelionės laisvę.
Pasitelkiant ir permąstant išplėstinio grafikos meno lauko galimybes, potencialūs parodos dalyviai vasarą buvo pakviesti kurti ar teikti studijų metu sukurtus darbus remiantis šiais uždaviniais ar vienu iš jų:

– Apsvarstyti jauno menininko tapatybę, meno kūrėjo formalaus „paso” dar neįpareigotą kūrybinį kelią ir pasirinkimą šį „pasą” turėti;

– Nagrinėti emigraciją ne vien kaip šiuo metu neabejotinai aktualų, problemišką valstybinio masto reiškinį su visomis jo ekonominėmis ir socialinėmis įtakomis ir pasekmėmis, bet (taip pat) pažvelgiant į kitokią emigraciją kaip individualų psicho-socialinį fenomeną, dvasinį ir/ar fizinį jos svorį jauno menininko gyvenime;

– Nagrinėti ir/ar praktiškai išgyventi emigraciją iš pasirinktos, įprastos meno srities kanonų keliaujant estampo arba eksperimentinės, mišrios, su kitomis meno šakomis susiliejančios, šį santykį bei savo pačios ribas reflektuojančios grafikos takais.

Parodos tikslas – sutelkti savarankiškos kūrybos keliais pradedančių eiti meno studentų (ne tik grafikų) kūrybines jėgas, motyvuoti juos žengti pirmuosius parodinius žingsnius galerijų erdvėse.

Parodos kuratorės:
VDA Kauno dailės fakulteto Grafikos katedros
docentė Greta Grendaitė-Vosylienė ir studentė Rūta Šatalovaitė

Paroda veiks iki sausio 28 d.