.
2016    04    24

VDA Nidos meno kolonijos projekto paroda „Lipti nematomomis struktūromis“ požeminėje vandens saugykloje

artnews.lt

Plakatas_Lipti nematomomis stukturomis

Balandžio 29 d., penktadienį, 18 val. požeminėje vandens saugykloje (Liepkalnio g. 20, Vilniuje) atidaroma Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos vykdomo projekto paroda „Lipti nematomomis struktūromis. Apie disciplinuojančias ritualines praktikas“. Neįprastoje erdvėje bus eksponuojami šiuolaikinių Lietuvos ir Norvegijos menininkų kūriniai.

 Šioje parodoje norima pažvelgti į ritualines disciplinuojančias praktikas, kurios tokios įprastos ir paplitusios, jog galiausiai tampa nematomomis. Ir visgi jos niekur nedingsta – tebeturime jomis laipioti, t.y. jas patirti, pajusti, kaip jos formuoja, kuria ir atkuria mūsų elgesį bei tapatybę. Tačiau svarbu nepamiršti, kad šios praktikos nėra stabilios ir išliekančios ilgam; priešingai, jos keičiasi ir gali būti perkuriamos.

Menininkai Robertas Narkus, Saulius Leonavičius ir Vida Strasevičiūtė iš Lietuvos bei trys menininkės iš Norvegijos – Kristin Tårnesvik, Tanya Busse ir Victoria Durnak parodoje pristatys naujausius savo kūrinius, pasakojančius apie daugybę ritualinių praktikų: pradedant nuo praeities žmonių užsiėmimų, apie kuriuos žinoma tik iš archeologinių duomenų, iki šiuolaikinių ritualų – visiems gerai pažįstamų simbolinių gestų, kai, pavyzdžiui, meilės pažadas susiejamas su dovanojamu papuošalu. Šios praktikos yra kvestionuojamos, interpretuojamos, ardomos, modifikuojamos, tampa fikcijų dalimi. Eglės Mikalajūnės ir Samiro M’kadmi kuruojamoje parodoje menininkai siūlo kitomis akimis pažvelgti į praeities ritualus ir kuria kryptis naujiems.

Darbai eksponuojami vandens rezervuare, erdvėje, kuri buvo pastatyta 1912–1916 m. Vilniuje įrengiant modernią vandentiekio sistemą. Tai buvo nematoma požeminė miesto struktūra, neabejotinai padariusi įtaką miesto gyventojų kasdienybei. Po šimto metų saugyklos santykis su miestu pasikeitė – šiandien ji pirmą kartą naudojama kaip ekspozicinė erdvė.

Paroda „Lipti nematomomis struktūromis. Apie disciplinuojančias ritualines praktikas“ – tai šešių institucijų trijose šalyse (Islandijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje) rengiamo dvejus metus trunkančio rezidencijų ir parodų projekto dalis. Rezidencijų programoje dalyvavę dešimt menininkų sukūrė darbus parodoms, šiemet vyksiančioms Vilniuje, Nidoje ir Žeimiuose, o 2017-aisiais – Lillestrøme (Norvegija).

Paroda požeminėje vandens saugykloje (Liepkalnio g. 20, Vilniuje) veiks penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 14.00 iki 20.00 val. iki gegužės 15 dienos. Taip pat ją galima aplankyti iš anksto susitarus telefonu +370 675 10015 arba el. paštu egle@ndg.lt. Daugiau informacijos apie projektą ir kitas parodas rasite Nidos meno kolonijos puslapyje.

Projekto partneriai:

Akershus Art Centre, Lillestrøm, Norvegija 

Office for Contemporary Art, Oslas, Norvegija

Nordic Artists’ Centre, Dale, Norvegija

Rezidencijų centras JO JO, Žeimių dvaras, Jonavos rajonas, Lietuva

Skaftell Center for Visual Art, Seyðisfjörður, Islandija

UAB „Vilniaus vandenys“, Vilnius, Lietuva

Vilniaus dailės akademijos projektui skiriama Lietuvos kultūros tarybos, EEE finansinio mechanizmo ir Lietuvos valstybės parama pagal programą LT07 „Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimas“.