.
2022    06    03

Užupyje atidaryta Danieliaus Rusio ir Nojaus Petrausko siurrealistinės tapybos paroda „Sapno apeigos ir Metafizinis kokteilis“

artnews.lt

Šiltam, vasariškam lietui glostant Vilnelės pakrantes, birželio 1 d. Užupyje, galerijoje „Galera“ (Užupio g. 2A) šurmuliavo spalvinga, siurrealizmo ir magijos kupina atmosfera. Čia galerijos svečius pasitiko talentingų dailininkų Danielius Rusio ir Nojus Petrausko tapybos paroda „Sapno apeigos ir Metafizinis kokteilis“. Šių menininkų tapyboje į vieną unikalią viziją susijungia sapnai, emocijos, pojūčiai, išsipildę ir neišsipildę lūkesčiai, skaityta lektūra, matytos parodos, išorinio gyvenimo įvykiai ir visos įmanomos refleksijų formos. Danielius Rusys teigia, kad šio metafizinio kokteilio sudedamąsias dalis palieka atpažinti pačiam žiūrovui.

D. Rusys – dailininkas, Užupio Meno Inkubatoriaus rezidentas, LDS narys, surengęs daugybę personalinių parodų, dažnas grupinių parodų ir plenerų dalyvis. Kalbėdamas apie parodą teigė, jog naudoja kiekvieną jam žinomą ir prieinamą išraiškos metodą: „pittura metafisica“, intuiciją, siurrealistinį sapnavimą, dadaistines ironijas, asambliažo dėliones ir viską, kas tik ateina į galvą.

Nojus Petrauskas gimė 1990 m. Panevėžyje. 2013 m. Vilniaus dailės akademijoje baigė scenografijos bakalauro, o 2016 m. monumentaliosios tapybos magistro studijas. Įvairių formatų paveikslus autorius tapo aliejumi ant medžio ir drobės. Nuo 2011 m. dalyvauja grupinėse parodose, tapybos darbai buvo publikuojami įvairiuose Lietuvos bei užsienio žurnaluose. Nepaisant kruopščios technikos ir išgaunamo medžiagiškumo, kuriant nematytus magiško realizmo vaizdinius, autorius produktyvus ir kiekvienais metais pristato naujų darbų. Šioje parodoje išvysite naujausius, parodose dar nerodytus Nojaus Petrausko paveikslus ir netgi ištapytą skulptūrą.

Galima neabejoti, D. Rusio ir N. Petrausko tapybos spalvų, formų, figūrų žaismo pakerėti nebūsite tikri, ar Jūs žvelgiate į paveikslus, ar Jus pačius kažkas stebi iš menininkų kuriamo pasaulio. Paveikslų veikėjai žvelgia į žiūrovus, tarsi jų žvilgsnis būtų akimirkai sustabdęs įprastą gyvenimą ir vos šie nusisuks, personažai pajudės toliau kiekvienas savo keliu.

Paroda veikia iki birželio 23 d.

Galerijos darbo laikas II-VI 12.00-18.00 val. (Užupio g. 2A)