.
2012    02    14

Trys naujos parodos Šiuolaikinio meno centre

artnews.lt

Vasario 17 d., penktadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre atidaromos trys naujos parodos.

Alex Cecchetti paroda „Baimėj ir nuostaboj“  – tai dienos trukmės kelionė, istorija, kurios veiksmas keičiasi panašiai kaip šviesa dienai bėgant ar kaip kartais keičiasi nuotaika. Ir jei nėra geresnio meto žiūrėti į piešinius nei rytas, vakaras tinka klausytis pasakojimų. Paroda yra prieš tave, bet ne visa iškart. Tapydamas egzotišką paukštį irgi negali paprašyti jo sustingti ir pozuoti – paukštį pirmiausia reikėtų nudobti, pririšti arba jam praskridus bandyti atsiminti, koks jis. Koks tapytojas galėtų tokią būtybę atkurti? Arba įsivaizduok, kad turi paaiškinti, kas yra debesis, tam, kuris nėra nė vieno matęs.

– Programa kasdien –

12:00–13:00
ŠANSAS GEOMETRIJAI
piešiniai

16:00–19:00
H
choreografija pasislėpusioms nuogoms figūroms

18:30–19:00
VASARA NĖRA ŽIEMOS PRIZAS
estafete perduodamas performansas

19:00–19:15
KILIMO AUKŠTYN TEORIJA
filmas, sukurtas bendradarbiaujant su Caribic Residency

20:00
KATASTROFA YRA PRIEGLOBSTIS
choras

20:00–12:00
PAPRASTA UŽDUOTIS

Daugiau informacijos apie autorių, parodą ir jos renginius galima rasti čia.

Projekto kuratorės: Virginija Januškevičiūtė, Monika Lipšic, Inesa Pavlovskaitė.

Rossellos Biscotti paroda „Pirma antraštinė dalis: Bendrijos uždaviniai“ italų menininkės kūryba Lietuvoje pristatoma pirmą kartą. Savo filmuose, tekstuose, skulptūrose ir performansuose Biscotti dažniausiai per asmenines ir kolektyvines atmintis tyrinėja istoriją ir įvykius. Pasitelkdama kruopštaus tyrimo metodą ir fikcijos elementus menininkė ne atkuria istorinius faktus, bet analizuoja juos ir tiria, kaip mes suvokiame, kas įvyko.

Pirma antraštinė dalis: Bendrijos uždaviniai (Title One: The tasks of the Community) yra ir naujo bei tebekuriamo Biscotti projekto dalis ir pavadinimas (kūrinį menininkė ruošia Manifesta 9 parodai, kuri bus atidaryta Genke (Belgija) 2012-ųjų vasarą). Šis pavadinimas paimtas iš Euratomo sutarties, kuria 1957 m. buvo įsteigta Europos atominės energijos bendrija (Euratomas), įkurta su tikslu plėtoti branduolinę pramonę. Drauge tai buvo pramonininkų susitarimas, kuris padėjo Europos Sąjungos ekonominio bendradarbiavimo pamatus. Naują Biscotti projektą, tyrinėjantį atominės energetikos ir politinių bei ekonominių veiksnių sąsajas ir sąveikas, lėmė neseniai sustabdyta Ignalinos atominės elektrinės veikla ir jos uždarymas. Menininkė pirmą kartą aplankė Ignalinos AE dar 2008 m., rezidencijos Šiuolaikinio meno centre metu, ir vėliau ne kartą grįžo atlikti naujų tyrimų. 2011 m. ji dalyvavo dviejuose viešuose Ignalinos AE aukcionuose, kuriuose įsigijo išparduodamo švino bei vario laidų. Naudodamasi esamais ir perdirbtais atominės elektrinės artefaktais bei išsamia dokumentų studija Biscotti kuria teatrališką pasakojimą, apimantį įvairius su atominės energijos produkcija susijusius vaizdinius ir suvokimo aspektus.

Kartu su pirmąja projekto Pirma antraštinė dalis… versija parodoje pristatomas ankstesnis Biscotti darbas Kijeve šviečia saulė (The Sun Shines in Kiev) (2006), kuriame rekonstruojami ukrainiečių filmų kūrėjo Vladimiro Ševčenko gyvenimo fragmentai nuo to momento, kuomet jis nusprendė filmuoti Černobilio atominės elektrinės katastrofą 1986 metais.

Nuo vasario 14 d. ŠMC fojė lange rodomas Antano Gerliko filmas „Pasivaikščiojimas“.

Vieną vakarą saulė nuleido medžio šakas ant žemės paviršiaus, o rytą vėl surinko į geometriško šešėlio plokštumą. Pastebėjau, kad ypatingu dienos momentu šešėlis pradingo trimatėje medžio šakų visatoje. Įlipau į medį, judėjau viena šakų, kuri buvo tolimas kitos aplinkkelis ir užlipau ant žemės medyje. Stovėjau toli toli vienas nuo kito atitolusių pasaulio kelių sankryžoje…

Filmas rodomas kasdien nuo 16 iki 20 val.

Visos parodos vyks iki kovo 18 d.

Iliustracija viršuje: Rossella Biscotti, Kijeve šviečia saulė, 2006, filmo kadras.