.
2020    06    29

Tomas Martišauskis ir jo „Solanum tuberosum“

artnews.lt

Šių metų liepos pirmą dieną Vieno kūrinio galerijoje (1KG) žiūrovų simpatijų sulaukusią Emilio Vėlyvio tapytą karvės kaukolę keičia, ne mažiau intriguojantis žinomo Lietuvių menininko Tomo Martišauskio SOLANUM TUBEROSUM. Kūrinio pristatymą organizuoja Kleopo draugija, bendradarbiaudama su VšĮ Vandens bokštas. Parodą remia Lietuvos Kultūros taryba. Atsižvelgiant į karščio bangas parodos atidarymas numatytas 10 valandą ryto. Vieno kūrinio parodą Plungės senamiesčio aikštėje bus galima apžiūrėti iki liepos 14 dienos.

Parodoje eksponuojamas objektas priklauso magnolijainių klasei, bulviečių eilei, bulvinių šeimai, bulvių genčiai ir yra vienas iš solanum tuberosum egzempliorių. Parodos pavadinimas sutampa su eksponuojamo objekto rūšies pavadinimu ir atitinka viena iš 134 bulvių genties rūšių pavadinimų. Konkreti bulvė atlieta iš metalo unikali savo forma ir yra autentiška. Ji pateikiama minimalistinės estetikos pavidalu. Pagal tūrį šį objektą galima priskirti kamerinės skulptūros žanrui, o pagal turinį – konceptualiai saviraiškai. Šiuo atveju žemėje užaugusio šakniagumbio atkartojimas ir realizavimas nykimui sunkiau pasiduodančioje medžiagoje, veikia kaip nuoroda į ankstesnį nenykstantį ir ne tai tiesmukai suvartojamą derlių.

Pasak parodos koordinatoriaus Juozo Laivio: ”šį jaukų, į delną telpantį objektą galima perskaityti kaip atitinkamą alternatyvą paminkliškumui Plungės mieste. Nors realaus dydžio bulvės atlieja eksponuojama vieno kūrinio galerijoje, ji visai nesunkiai galėtų funkcionuoti kaip juvelyrinės monumentalistikos objektas viešojoje miesto erdvėje. Pristatydama agrarinę šalies praeitį bei vis dar sunkiai kaime dirbantį socialinį sluoksnį, SOLANUM TUBEROSUM nesunkiai sukonkuruotu su šokiams, tautiškumui bei žemaitiškumui planuojamomis pastatyti bronzinėmis klumpėmis Plungės miesto centre“.

Autoriaus valia tai yra paskutinis šio objekto pasirodymas viešumoje, o pasibaigus parodai jį planuojama palaidoti Narvaišių kaime veikiančiose Meno kūrinių kapinėse.

Kleopo draugijos informacija